Около 170 танка, до 200 бойни машини на пехотата (БМП)и до 100 оръдия и минохвъргачки ще пристигнат в Беларус от Русия, за да бъдат използвани в състава на регионална групировка войски. Това съобщи началникът на отдела за международно военно сътрудничество на Министерството на отбраната на Беларус Валерий Ревенко, цитиран от ТАСС.

"Общата численост при пристигане в Република Беларус ще бъде до 9000 души личен състав, около 170 танка, до 200 БМП (бойни машини на пехотатабел.ред.) и до 100 оръдия и минохвъргачки с калибър над 100 мм", написа той на страницата си в "Туитър".

Президентът на Беларус Александър Лукашенко на 10 октомври обяви началото на формирането на Регионална група войски. Според него решението за използване на групировката, взето по време на преговорите с руския президент Владимир Путин, е причинено от изостряне на ситуацията по западните граници на съюзната държава. Министерството на отбраната на републиката съобщи на 15 октомври за пристигането на първите влакове с руски военнослужещи в Беларус. Според министерството на отбраната на Беларус общата численост на руските военнослужещи в регионалната групировка на войските ще бъде около 9 хиляди военнослужещи.

Беларус мина на режим антитерористична операция

Беларус мина на режим антитерористична операция

За да се гарантира, че нито един метър от нашата земя няма да бъде заета от окупатор