Над 30 украинци са получили дълги присъди в затвора в контролираните от Русия части на Украйна за извършване на сериозни престъпления, като например убийство на цивилни. Това заяви Александър Бастрикин, председател на Следствения комитет на Руската федерация, цитиран от "Ройтерс".

По негови думи съдилищата на териториите на Луганска и Донецка област, контролирани от руските сили, са работили усилено, за да затворят хора, сражавали се на украинска страна срещу Русия.

"След освобождаването на Мариупол и други населени места много украински националисти се предадоха. В хода на по-нататъшната работа започнахме да установяваме участието им в престъпления срещу мира и човешката сигурност, включително убийства на цивилни", отбеляза Бастрикин пред ТАСС и допълни, че 90 наказателни дела са изпратени в съда.

Русия съди първи украински войник за военни престъпления

Русия съди първи украински войник за военни престъпления

Обвиняемият се е признал за "частично виновен"

"Въз основа на събраните доказателства вече са осъдени над 30 обвиняеми, като те са получили дълги присъди лишаване от свобода, а някои са осъдени и на доживотен затвор", посочи той.

През април миналата година руският президент Владимир Путин обяви, че Русия е поела контрола над Мариупол след обсада, при която по данни на Украйна са загинали десетки хиляди цивилни, а пристанищният град бе превърнат в руини.

На свой ред украинската прокуратура обвинява руските сили в извършването на многобройни престъпления в това, което Киев и Западът определя като ​​брутална завоевателна война.

В Русия осъдиха на 16 години затвор командир от украинския батальон "Айдар"

В Русия осъдиха на 16 години затвор командир от украинския батальон "Айдар"

Прокуратурата искаше присъда от 18 години.

През юли миналата година Бастрикин съобщи, че Москва е повдигнала обвинение на 92 членове на украинските въоръжени сили в престъпления срещу човечеството и предложи международен трибунал, подкрепен от страни като Боливия, Иран и Сирия.

Вчера руските медии съобщиха, че бивш заместник-командир на украинска милиция е бил осъден от руски съд на 16 години в наказателна колония за участие в незаконна въоръжена групировка и за получаване на терористично обучение.

Самата Русия е обвинявана в предполагаеми военни престъпления. През март Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Путин по обвинение за незаконно депортиране на стотици деца от Украйна - нещо, което Кремъл отрича.