Украински войник се призна за "частично виновен" по време на първия процес в Русия за военни престъпления във връзка с войната в Украйна, съобщава "Ройтерс".

Антон Чередник, член на морската пехота на Украйна, беше изправен пред съда в руския град Ростов на Дон по обвинения в опит да завземе властта със сила, използване на забранени методи на водене на война и убийство на цивилен в Мариупол през март миналата година в ранните дни на конфликта.

Това беше първият път, когато Русия обвини член на украинските въоръжени сили във военни престъпления.

Извън съда адвокатът на подсъдимия - Владимир Бакулов, заяви, че Чередник се е признал за "частично виновен" и е поискал среща със съдията, за да обясни позицията си. Делото ще бъде подновено следващата седмица.

Украйна започна първото съдебно дело срещу руски войник за военни престъпления

Украйна започна първото съдебно дело срещу руски войник за военни престъпления

21-годишният руснак е обвинен, че е застрелял велосипедист

Прокурорите твърдят, че Чередник е задържал двама мъже в Мариупол - украински пристанищен град с предимно рускоговорящо население, който беше превзет от руските сили няколко седмици по-късно и чиято анексия впоследствие обяви Москва.

Обвинението посочва, че той е наредил на мъжете да говорят на украински език и е застрелял един от тях, който не е използвал правилното произношение.

Руските сили превзеха Мариупол през май миналата година след седмици на изтощителни боеве.

Украйна твърди, че Русия е унищожила 95% от града и е убила десетки хиляди цивилни. Киев обвинява Москва в няколко военни престъпления там, включително за бомбардирането на родилен дом и театър, където са се укривали стотици цивилни.

От своя страна Русия отрича нейни мишени да са цивилни и посочва, че инцидентите са инсценирани от Украйна.

Украйна вече осъди редица руски войници за убийството на невъоръжени цивилни.

Украйна завежда още осем дела срещу руснаци за военни престъпления

Украйна завежда още осем дела срещу руснаци за военни престъпления

Водят се над 16 000 разследвания