Съд в Киев започна съдебното дело срещу руски военнопленник, обвинен в убийството на цивилен украинец, съобщава "Асошиейтед прес".

Това е първият съдебен процес за военно престъпление от началото на руската инвазия.

В началото на заседанието обвиняемият - 21-годишният сержант Вадим Шишимарин, стоеше затворен в стъклена клетка.

Той е подсъдим за това, че на 28 февруари в село Чупахивка, Сумска област, е застрелял в главата 62-годишен мъж, който е карал велосипед.

В Сумска област ще съдят руски сержант за убийство на цивилен гражданин

В Сумска област ще съдят руски сержант за убийство на цивилен гражданин

Това е първи подобен процес от началото на руската инвазия

В случай че бъде признат за виновен, войникът може да получи доживотна присъда.

Убийството е станало в първите дни на войната. Танкистът Шишимарин, който е бил пленен от украинските сили, твърди, че е стрелял по мъжа, изпълнявайки заповед.

"Стрелях един път. Той падна. И ние продължихме", признава руснакът във видео, заснето от Службата за сигурност на Украйна.

По данни на службата това е първото подобно признание на "вражески нашественик".

Главната прокуратура на Украйна вече съобщи, че разследва над 10 700 предполагаеми военни престъпления, извършени от руските сили. Установени са над 600 заподозрени.

Грабежи, разстрел, изнасилване на цивилни - зверствата на руските военни в Украйна

Грабежи, разстрел, изнасилване на цивилни - зверствата на руските военни в Украйна

Human Rights Watch представи шокиращи разкази за военни престъпления

Украйна обвини Русия в извършване на военни престъпления особено в предградията на Киев, където след изтеглянето на руските войски в края на март бяха открити телата на стотици цивилни, някои от тях с вързани ръце. Много страни и международни институции също считат убийствата на тези цивилни за военни престъпления и вече започна тяхното разследване. За тях обаче могат да бъдат обвинени конкретни извършители и се счита, че ще бъде много трудно и много малко вероятно самият руски президент Владимир Путин да бъде привлечен като обвиняем.