Съд в Киев осъди на доживотен затвор пленения руски сержант Вадим Шишимарин, обвинен в убийството на цивилен в Сумска област. Това е първият руски войник, който застана пред украински съд от началото на инвазията.

Обявяването на присъдата отне по-малко от час. Съдията призна Шишимарин за виновен и го осъди на доживотен затвор, предаде кореспондент на Би Би Си от съда. Сержантът беше съден за "Нарушение на законите и обичаите на войната" (алинея 2 на член 438 от Наказателния кодекс на Украйна).

21-годишният Шишимарин е първият руски войник, изправен пред съда по обвинения във военни престъпления след инвазията в Украйна. Шишимарин беше обвинен в убийството на Александър Шелипов, 62-годишен жител на село Чупаховка. Още на първото съдебно заседание сержантът призна вината си. Процесът отне само седмица.

Събитията, които са се разиграли на 28 февруари, според обвинението, са се развили по следния начин: недалеч от село Гринченково украинските военни са разбили конвоя, в който е бил Шишимарин, след което той и още четирима руски военни са взели колата на цивилен и са потеглили към границата.

По пътя са видели Шелипов да говори по телефона, а военен на име Пуфаков е наредил на Шишимарин да убие човека, за да не информира украинските войници за тях.

Шишимарин е произвел няколко изстрела по него с автомат, Шелипов е умрял от огнестрелна рана в главата на десетки метра от къщата си.

Още след убийството на Шелипов колата с Шишимарин е попаднала под обстрел и скоро той и още трима военнослужещи са решили да се предадат.

Защитникът на Шишимарин Виктор Овсяников настоя в съда, че сержантът се е поддал на натиска на две лица, които смята за свои командири и е спазил изискванията на разпоредбите на руските въоръжени сили. Според адвоката 21-годишният военен е изпълнил заповедта формално, надявайки се да не уцели човека.

Според разказа на самия Шишимарин, той чул заповедта на прапорщика (руски сержантски чин-бел.ред.), той се е поколебал и не е стрелял. Тогава към него се приближил друг военен ("неизвестен"), който започнал да крещи и да настоява Шишимарин да стреля, защото в противен случай щели да бъдат в опасност.

"Не исках да го убивам. Стрелях, за да ме оставят намира", каза Шишимарин в съда.

В кратката си последна дума той се извини на вдовицата на Шелипов и каза, че не е искал да убива съпруга й. "Искрено се разкайвам за това, което направих. В този момент бях нервен, имаше бойни действия и не исках да убивам, но се случи... Впоследствие разбрах, че е по-добре да се предам", каза той.

Вдовицата на убития Катерина Шелипова заяви в съда, че иска Шишимарин да бъде осъден на доживотен затвор, като уточни, че няма да възрази срещу размяната му за украински войници от "Азовстал".

Шишимарин, родом от град Усть-Илимск, Иркутска област, служи като водач на отряд в 4-та танкова Кантемировска дивизия, Московска област.

Руското министерство на отбраната не коментира ситуацията с Шишимарин. Кремъл се позовава на липса на информация.

"Разбира се, ние сме загрижени за съдбата на нашия гражданин", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков малко преди прочитането на присъдата. "За съжаление не сме в състояние да защитим неговите интереси на място".

Съденият за военни престъпления руски войник помоли за прошка

Съденият за военни престъпления руски войник помоли за прошка

21-годишният мъж може да получи доживотен затвор за убийството на цивилен

Украйна обвини Русия в извършване на военни престъпления особено в предградията на Киев, където след изтеглянето на руските войски в края на март бяха открити телата на стотици цивилни, някои от тях с вързани ръце. Много страни и международни институции също считат убийствата на тези цивилни за военни престъпления и вече започна тяхното разследване. За тях обаче могат да бъдат обвинени конкретни извършители и се счита, че ще бъде много трудно и много малко вероятно самият руски президент Владимир Путин да бъде привлечен като обвиняем.

По-рано през деня лидерът на донецките сепаратисти заяви, че пленените войници от "Азовстал" ще бъдат изправени пред "военен трибунал".