Първият руски войник, изправен пред украински съд за военни престъпления, поиска прошка от вдовицата на убития от него украински цивилен, съобщава "Франс прес".

Зная, че не можете да ми простите, но Ви моля за прошка, заяви 21-годишният сержант Вадим Шишимарин по време на разговор с Катерина Шелипова, вдовица на 62-годишния мъж, когото руският войник призна, че е убил в село в Североизточна Украйна на 28 февруари.

Шишимарин може да бъде осъден на доживотен затвор в Украйна по обвинения във военни престъпления и умишлено убийство.

Той обясни пред съда, че е застрелял мъжа, докато той и няколко други руски войници се изтегляли и се опитвали да се присъединят към частите си в Русия.

Съденият за военни престъпления руски войник се призна за виновен

Съденият за военни престъпления руски войник се призна за виновен

Вадим Шишимарин може да получи доживотен затвор

Войниците открили цивилен автомобил "Фолксваген", който отвлекли.

Искахме да стигнем там, където беше нашата армия, и да се върнем в Русия. По пътя, докато шофирахме, видяхме мъж. Той говореше по телефона. Каза, че ще ни предаде", разказа младият мъж.

Той обясни, че друг руски войник в колата му е наредил на висок тон да стреля. "Той каза, че ще създам опасност, ако не го направя. Застрелях го от близко разстояние", разказа войникът.

Очаква се скоро и други руски войници да бъдат съдени в Украйна, тъй като Киев твърди, че са образувани хиляди дела за военни престъпления от началото на руската инвазия в страната.

Украйна започна първото съдебно дело срещу руски войник за военни престъпления

Украйна започна първото съдебно дело срещу руски войник за военни престъпления

21-годишният руснак е обвинен, че е застрелял велосипедист

Украйна обвини Русия в извършване на военни престъпления особено в предградията на Киев, където след изтеглянето на руските войски в края на март бяха открити телата на стотици цивилни, някои от тях с вързани ръце. Много страни и международни институции също считат убийствата на тези цивилни за военни престъпления и вече започна тяхното разследване. За тях обаче могат да бъдат обвинени конкретни извършители и се счита, че ще бъде много трудно и много малко вероятно самият руски президент Владимир Путин да бъде привлечен като обвиняем.