Подготвят се документи за провеждане на международен трибунал над украинските военнопленници, които сега се намират в ДНР, каза ръководителят на непризнатата "република" Денис Пушилин, цитиран от РИА Новости.

"Що се отнася до затворниците, с тях работят съответните профилирани ведомства. Що се отнася до чуждестранните наемници и чужденците в техния състав, информация ще бъде публикувана по-късно. Що се отнася до съдбата им в бъдеще, всичко е абсолютно очевидно: сега те са задържани на територията на ДНР, където в бъдеще се предвижда международен трибунал, в момента се подготвят съответните документи, пише се уставът на трибунала. Възможно е да има междинни трибунали по примера на събитията след Великата отечествена война", каза Пушилин в ефира на телевизия "Россия 24".

На 20 май Министерството на отбраната на Русия обяви пълното освобождаване на територията на металургичния завод "Азовстал". 2439 украински войници, включително от полка "Азов" сложиха оръжие и се предадоха, като срещу последните са заведени наказателни дела в Русия.

По рано през деня бе съобщено, че руски военни започнаха да разчистват мините и развалините на територията на металургичния завод "Азовстал" в Мариупол, съобщи "Ройтерс".

Видеозаписи от комплекса показват, че част от руските войници са обходили стоманодобивния комбинат и покритите с развалини пътища наоколо с минотърсачи, а други са проверили под различни предмети за заложени взривни устройства.

"Азовстал" - апокалиптичната крепост на Украйна

"Азовстал" - апокалиптичната крепост на Украйна

Неговото падане може да реши изхода от най-важната битка в Украйна

Украинските власти не са коментирали официално предаването на комбината на руските войски. По-рано те нарекоха случващото се "спасителна операция" на военните, като избягваха термините "плен" или "предаване".

Украинският президент Володимир Зеленски не споменава края на операцията в завода в поредното си вечерно обръщение, но преди това заяви, че "към днешна дата всички цивилни, медици и ранени са изведени от "Азовстал". "В близко бъдеще, дори не след няколко дни, извеждането на всички ще бъде завършено", добави украинският президент.

В петък вечерта в руските държавни медии и проправителствени телеграмни канали се появи видеозапис със Сергей Волински (Волина), командир на 36-а бригада на морската пехота на украинските сили, в който той се представя и потвърждава, че е попаднал в плен. Твърди се също, че командирът на "Азов" Денис Прокопенко и Святослав Паламара са напуснали територията на завода. С тях няма видеозаписи.

Руското министерство на отбраната съобщи, че командирът на "Азов" Прокопенко е бил изведен от територията на комбината със специален брониран автомобил уж "поради омразата на жителите на Мариупол и да го предпазят от желанието на жителите на града да го избият заради многобройните му злодеяния". Нееднократно руските сили обвиняваха украинските националисти за безразборните бомбардировки и смъртта на цивилни граждани по време на обсадата на Мариупол, включително нападението по родилния дом бе приписана на украинските сили.

Захарова: Зеленски лъже, че Украйна стои зад евакуацията от Азовстал

Захарова: Зеленски лъже, че Украйна стои зад евакуацията от Азовстал

Украйна се е научила да лъже от американски и натовски специалисти