Кремъл обяви, че отдавна е предложил на Великобритания помощта си за разследване на атаката с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри през март, но тази помощ е била отхвърлена, съобщава "Ройтерс".

Кремъл коментира забележките на британския министър по сигурността Бен Уолъс, който по-рано днес призова Москва да даде подробности за първоначалната атака с нервнопаралитично вещество новичок, след като двама британски граждани бяха поразени със същата отрова.

Жертвите на второто отравяне с новичок не са били цел, обяви Великобритания

Жертвите на второто отравяне с новичок не са били цел, обяви Великобритания

45-годишен мъж и 44-годишна жена

Москва отрича каквото и да е участие в нападението срещу семейство Скрипал и твърди, че твърденията за руско участие били част от сложен заговор за увреждане на репутацията на Русия и домакинството на Световното първенство по футбол.

Кремъл увери, че Русия отдавна е била готова да помогне на Великобритания да стигне до дъното на това, което действително се е случило със Сергей и Юлия Скрипал, но се оплака, че е била игнорирана.

"За мой срам не знам кой е Бен Уолъс", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти, запитан за призива на британския министър за помощ от страна на Русия.

"Но министърът знае много добре, че Русия отдавна предложи съвместно разследване и че това предложение е на дневен ред. То беше направено отдавна и за съжаление британската страна не проявява какъвто и да е интерес към подобни предложения", посочи още Песков.

По думите му, Кремъл се притеснил от последните новини от Великобритания и се надявал, че двамата британци в критично състояние ще се възстановят.

Песков отбеляза, че не знаел за каквито и да било британски искания за помощ във връзка с разследването на новия инцидент и отбеляза, че Кремъл е разтревожен от информациите, че нервнопаралитично вещество отново е било използвано на европейска територия.