Русия предупреди Великобритания, че ако британско оръжие бъде използвано в Украйна срещу руските сили, тогава Москва може да отвърне на британските военни съоръжения и оборудване както в Украйна, така и извън нея, съобщи "Ройтерс".

Найджъл Кейси, британският посланик в Русия, е извикан във външното министерство за официален протест, след като външният министър Дейвид Камерън заяви миналата седмица, че Украйна има право да използва британски оръжия, за да удари Русия.

Дейвид Камерън: Украйна има законно право да удря военни цели в Русия

Дейвид Камерън: Украйна има законно право да удря военни цели в Русия

Подкрепа от Лондон за Киев

Руското външно министерство подчерта, че забележките на Камерън признават, че Великобритания вече е част от конфликта и противоречат на по-ранното си уверение, че оръжия с голям обсег, дадени на Украйна, няма да бъдат използвани срещу Русия.

"Кейси беше предупреден, че в отговор на украински атаки срещу руска територия с британско оръжие могат да бъдат атакувани всякакви британски военни съоръжения и оборудване на територията на Украйна и в чужбина", заявиха от външното министерство, като добавиха, че смятат забележките на Камерън за сериозна ескалация.

Дейвид Камерън, който беше на посещение в Киев, заяви, че Украйна има право да използва оръжията, предоставени от Великобритания, за да нанася удари по цели в Русия и че от Украйна зависи дали да го направи или не.

Русия се въоръжавала с британска технология чрез ОНД

Русия се въоръжавала с британска технология чрез ОНД

Има много пролуки в санкциите срещу Кремъл