Започналото днес годишно ядрено учение на НАТО с участието на военни самолети, способни да носят ядрени бойни глави, подклажда напрежението в светлината на "горещата война" в Украйна. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ройтерс".

Миналата седмица генералният секретар на Алианса Марк Рюте обяви, че годишното ядрено учение "Steadfast Noon" днес. Той го определи като мощна демонстрация на способности за възпиране на фона на засилената ядрена реторика от руския президент Владимир Путин.

Изтребители F-35A и бомбардировачи B-52 ще бъдат сред около 60-те самолета от 13 страни, които ще участват в учението, организирано от Белгия и Нидерландия, уточниха служители на НАТО.

"В условията на гореща война, която се води в рамките на украинския конфликт, подобни учения не водят до нищо друго освен до по-нататъшна ескалация на напрежението", предупреди Песков.

Той подчерта, че е невъзможно да се проведат преговори за ядрени оръжия със САЩ - нещо, за което Вашингтон сигнализира, че е отворен - тъй като западните ядрени сили са участвали в конфликта срещу Русия и следователно всякакви преговори за сигурност ще трябва да бъдат много по-широки по обхват.

НАТО провежда годишни ядрени учения на фона на засилената ядрена реторика от Русия

НАТО провежда годишни ядрени учения на фона на засилената ядрена реторика от Русия

Изтребители F-35A и бомбардировачи B-52 ще бъдат сред около 60 самолета от 13 нации, които ще участват в учението

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви след присъждането на Нобеловата награда за мир миналия петък, че САЩ са готови да се включат в преговори с Русия, Китай и Северна Корея без предварителни условия за намаляване на ядрената заплаха.

"В контекста на войната, която се води срещу Русия с непрякото и дори прякото участие на ядрени сили като САЩ, Великобритания и Франция, е абсолютно невъзможно да се говори за това, без да се обвърже въпросът с всички останали аспекти на сигурността", категоричен бе Песков.

"Всъщност нашият президент вече говори за това. Русия смята подобни контакти за необходими и те не търпят отлагане, но трябва да разгледаме всички въпроси на сигурността като цяло, като вземем предвид сегашното състояние на нещата".

Песков отхвърли изявлението на ръководителя на германското външно разузнаване Бруно Кал, който по-рано днес заяви, че руските сили ще бъдат в състояние да атакуват територията на НАТО най-късно до края на това десетилетие.

"Русия никога не се е движела с военната си инфраструктура към НАТО, винаги е било обратното", изтъкна Песков.

"Следователно да се каже, че именно руските въоръжени сили представляват опасност за когото и да било, е абсолютно погрешно, нелогично и, най-важното, противоречи на целия ход на историята, довел до конфронтацията, която всички заедно преживяваме сега".

Русия няма да подпише нов договор за ядрените оръжия със САЩ
Обновена

Русия няма да подпише нов договор за ядрените оръжия със САЩ

Нов СТАРТ изтича на 5 февруари 2026 г., но няма да има замяна