НАТО ще започне годишното си ядрено учение в понеделник, каза генералният секретар на алианса Марк Рюте в четвъртък на фона на засилената ядрена реторика от руския президент Владимир Путин, предава "Ройтерс".

Изтребители F-35A и бомбардировачи B-52 ще бъдат сред около 60 самолета от 13 нации, които ще участват в учението Steadfast Noon, организирано от Белгия и Нидерландия, казаха служители на НАТО.

"В един несигурен свят е жизненоважно да тестваме защитата си и да я укрепваме, така че нашите противници да знаят, че НАТО е готов и е в състояние да отговори на всяка заплаха", каза Рюте в Лондон след срещи с премиера Кийр Стармър и украинския президент Володимир Зеленски.

"Цялото учение ще се съсредоточи по-специално върху Обединеното кралство, Северно море, но също така и Белгия и Нидерландия", добави той.

В учението не се използва бойно оръжие. Но около 2000 военни, участващи в ученията, ще симулират мисии, в които бойни самолети носят ядрени бойни глави на САЩ, казаха официални лица.

Учението ще започне в понеделник и ще продължи около две седмици, според представители на 32-членния трансатлантически военен съюз.

Путин многократно е предупреждавал Запада за потенциални ядрени последици след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г.

Лавров заплаши с мигновени ответни мерки, ако САЩ разрешат удари дълбоко в Русия
Обновена

Лавров заплаши с мигновени ответни мерки, ако САЩ разрешат удари дълбоко в Русия

Отговорът на Москва ще бъде задействан, още в момента в който решението бъде взето

Той заяви миналия месец, че Русия може да използва ядрени оръжия, ако бъде ударена с конвенционални ракети, и че Москва ще счита всяко нападение срещу нея, подкрепено от ядрена сила, за съвместна атака.

Представители на НАТО подчертаха, че ученията не са отговор на скорошните декларации от Москва и че ученията се провеждат ежегодно повече от десетилетие.

"Ние не се приспособяваме постоянно според това, което се казва или не се казва в даден ден", каза Ангъс Лапсли, помощник генерален секретар на НАТО по отбранителната политика и планиране.

Но той каза, че ученията са важни за демонстриране на ядрените способности на НАТО и за възпиране срещу всякакви атаки.

"Ние се стремим да възпираме всички противници, и главно Русия, по няколко различни начина, включително конвенционално възпиране", каза той пред репортери в централата на НАТО в Брюксел. "Но то винаги е било подкрепено от ядрено възпиране."

Лапсли каза, че НАТО в момента е много съсредоточен върху това да гарантира, че ядреното възпиране е надеждно и сигурно.

Колко ядрени оръжия има Русия и кой ги контролира?

Колко ядрени оръжия има Русия и кой ги контролира?

Какво означават предложените промени в руската ядрена доктрина