Ядрената триада на Русия гарантира сигурността на страната и служи за поддържане на баланса в света. В това изрази убеденост в сряда руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС. 

Държавният глава направи изявлението си на заседание на постоянното съвещание на Съвета за сигурност относно ядреното възпиране.

"Днес ядрената триада остава най-важната гаранция за гарантиране на сигурността на нашата държава и граждани, инструмент за поддържане на стратегическия паритет и баланса на силите в света, каза президентът. В същото време виждаме, че съвременната военно-политическа обстановка се променя динамично и ние сме длъжни да вземем предвид това, включително появата на нови източници на военни заплахи и рискове за Русия и нашите съюзници", подчерта Путин.

Според него "е важно да се предвиди развитието на ситуацията и съответно да се адаптират разпоредбите на документа за стратегическо планиране към настоящите реалности".

"На дневен ред днес стои въпросът, свързан с актуализирането на основите на държавната политика в областта на ядреното сдържане, това е документ, в който официално се определя и детайлизира ядрената стратегия на Русия", отбеляза държавният глава. В същото време той уточни, че днешната среща е планирана. Тази среща се нарича постоянна среща за ядрено възпиране, провежда се два пъти годишно, припомни той.

Путин провежда среща за ядреното възпиране със своите съветници

Путин провежда среща за ядреното възпиране със своите съветници

Той ще направи изявление преди срещата, която ще се проведе при закрити врати

Припомняме, че Путин председателства заседанието на Съвета за сигурност на Русия в сряда за ядрено възпиране, докато Москва обмисля как да отговори на молбите на Украйна към западните страни да ѝ позволят да нанася удари дълбоко Русия със западни ракети с голям обсег.

Продължаващата война в Украйна предизвика най-тежката конфронтация между Русия и Запада след Кубинската ракетна криза от 1962 г. - което се смята за времето, когато двете суперсили от Студената война са били най-близо до ядрен сблъсък.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи срещата в сряда като важно събитие.

"Ще има изказване на президента. Останалото по разбираеми причини ще бъде с гриф "строго секретно", каза Песков пред репортери.

Русия заяви, че е в процес на преразглеждане на ядрената си доктрина, която определя обстоятелствата, при които може да прибегне до използването на ядрени оръжия.

Байдън в ООН: Путин не постигна целите си, но не трябва да се отпускаме

Байдън в ООН: Путин не постигна целите си, но не трябва да се отпускаме

Президентът на САЩ също призова Израел и Хамас да финализират условията на споразумението за прекратяване на огъня в Газа

Русия няма да тества ядрено оръжие, докато Съединените щати се въздържат от тестове, каза в понеделник главният човек на Путин за контрола върху въоръженията след спекулации, че Кремъл може да се откаже от своя постсъветски мораториум за ядрените опити.