Президентът Владимир Путин ще председателства заседание на Съвета за сигурност на Русия в сряда за ядрено възпиране, каза Кремъл, докато Москва обмисля как да отговори на молбите на Украйна към западните страни да й позволят да нанася удари дълбоко Русия със западни ракети с голям обсег, предава Ройтерс.

Продължаващата война в Украйна предизвика най-тежката конфронтация между Русия и Запада след Кубинската ракетна криза от 1962 г. - което се смята за времето, когато двете суперсили от Студената война са били най-близо до ядрен сблъсък.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи срещата в сряда като важно събитие.

"Ще има изказване на президента. Останалото по разбираеми причини ще бъде с гриф "строго секретно", каза Песков пред репортери.

Русия заяви, че е в процес на преразглеждане на ядрената си доктрина, която определя обстоятелствата, при които може да прибегне до използването на ядрени оръжия.

Русия няма да тества ядрено оръжие, докато Съединените щати се въздържат от тестове, каза в понеделник главният човек на Путин за контрола върху въоръженията след спекулации, че Кремъл може да се откаже от своя постсъветски мораториум за ядрените опити.

Москва отново предупреди Запада за доставките на ракети с голям обсег на Украйна
Обновена

Москва отново предупреди Запада за доставките на ракети с голям обсег на Украйна

Русия ще използва по-мощни оръжия, ако Западът позволи на Украйна да използва оръжия с голям обсег