Руската държава ръководи и провежда военния преврат в Крим и последващото му анексиране през 2014 г., обяснява Украйна  пред Европейския съд за правата на човека, съобщават "Гардиън" и "Блумбърг".

Случаят в Страсбург е един от поредицата, заведени от украинското правителство, предназначени да разкрият предполагаемо руско държавно съучастие в нарушения на правата на човека. Той има потенциал да смути Владимир Путин и да доведе до украински искания за репарации от Русия.

Русия отхвърля твърденията, че е отговорна за анексията, и се опита в сряда да зачеркне случая с опит да го спре да премине към следващия етап - събиране на преки доказателства.

Русия предупреди европейския трибунал, че рискува да отвори "кутията на Пандора" на политически мотивирани дела, ако приеме твърденията на Украйна, че ръководените от Москва сили извършват нарушения в Крим.

ЕС не признава резултатите от руските избори в Крим

ЕС не признава резултатите от руските избори в Крим

Защото принадлежи на Украйна, а не на Русия

Бен Емерсън, представляващ украинското правителство, заяви пред съда, че Украйна губи контрол над Крим в деня на преврата не в резултат на едностранни действия на въоръжени сепаратисти, а "в резултат на военно нашествие от въоръжените сили на Руската федерация , подпомагани и подкрепяни от проруски политически и паравоенни пълномощници в Крим".

Случаят се развива в политически чувствителен момент, тъй като новият украински президент Зеленски проучва възможността за нови преговори с Путин за бъдещето както на окупираната област Донбас, така и на Крим.

Безпрецедентна размяна на затворници отвори вратата за нов климат, но делото на ЕКПЧ показва колко решителна е Украйна да изтласка Русия от своята страна, включително Крим.

Емерсън настоява, че Русия е юридически отговорна за нарушения на правата на човека - не като териториален суверен - а като окупационна сила. Той допълва, че Крим прехвърля суверенитета си на Русия въз основава на "прозрачна правна измислица" и фалшив референдум.

Приемането на "претенцията на Русия за суверенитет над Крим би подкопала критичния крайъгълен камък на международното право - забраната за използване на сила от една нация на суверенната територия на друга без нейното съгласие, без резолюция на Съвета за сигурност на ООН и липсата на евентуални претенции за самозащита."

Съдът в Страсбург отсъди в полза на Украйна по казуса с моряците

Съдът в Страсбург отсъди в полза на Украйна по казуса с моряците

Съдът е задължил Русия да даде информация и да ги върне...

Позовавайки се на доказателства, събрани от върховния комисар на ООН за правата на човека, Емерсън допълва: "След като окупацията беше напълно установена, тогава започна постоянна кампания на политическа репресия."

Той описва антиутопична картина на авторитарна хватка на Русия върху властта: "Руското гражданство бе наложено на всички жители на Крим. Неруските медии, включително украинските и татарските телевизионни канали, бяха закрити. Мирните протести срещу руската окупация бяха забранени. Голяма част от частната собственост бе присвоена незаконно без обезщетение. "

Само за един ден Русия окупира Крим военно и пое ефективен цялостен контрол върху територията. Успешно инсталира подчинена местна администрация, която е изцяло зависима от Москва заради военното, икономическото и политическото си оцеляване.

Той обяснява, че конкретна заплаха има във военния комисариат в Симферопол, лагер, охраняван от руски войници.

Обвиниха четирима служители на ГРУ на ДНР за свалянето на MH17 в Донбас

Обвиниха четирима служители на ГРУ на ДНР за свалянето на MH17 в Донбас

Трима руснаци и един украинец

Освен това той осъди руската толерантност и амнистията, дадена от Русия на кримските паравоенни сили.

"Смразяващо послание, че съпротивата срещу окупацията е не само безплодна, но и изключително опасна - защото върховенството на закона ще се прилага избирателно. Тези, които подкрепят руския режим, са свободни да извършват престъпни действия срещу онези, които му се противопоставят, сигурни, че престъпленията им почти сигурно ще останат безнаказани. "

Отделни дела се водят в ЕСПЧ от украинското правителство за руска окупация на района на Донбас в източна Украйна и свалянето през 2014 г. на полета MH17 на Malaysia Airlines над Украйна, при който загинаха всички 283 пътници на борда.

Русия може да прекрати сътрудничеството с Европейския съд по правата на човека

Русия може да прекрати сътрудничеството с Европейския съд по правата на човека

Решенията му противоречат на интересите на Русия