Международните разследващи от ръководения от Холандия Съвместен разследващ екип за свалянето на полет MH17 в Донбас обвиниха четирима, работили тогава за местното военно разузнаване (ГРУ), че са участвали в ракетната атака, при която беше свален самолетът на Malaysia Airlines през 2014 г., съобщават световните информационни агенции.

Игор Гиркин, Сергей Дубински, Олег Пулатов и Леонид Харченко са работели за ГРУ на сепаратистката Донецка народна република (ДНР) по време на атаката, изтъкнаха разследващите. Самопровъзгласилата се ДНР се поддържа политически и военно от Русия.

Кои са заподозрените за сваления пътнически самолет MH17?

Кои са заподозрените за сваления пътнически самолет MH17?

Разследващият екип на сайта "Белингкат" разкри самоличността на сепаратистите

ГРУ на ДНР не е официално свързано с ГРУ (военното разузнаване) на Русия.

Гиркин, Дубински и Пулатов са руски граждани; Харченко е украинец.

Игор Гиркин (известен още като Стрелков) е бивш полковник от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), разкриха разследващите. Той е бил обявен за министър на отбраната на ДНР.

Смята се, че той е бил най-висшият военен офицер в Източна Украйна, който е бил в пряк контакт с Руската федерация. В изявление Гиркин каза: "Мога само да кажа, че милицията не е свалила боинга."

Сергей Дубински (известен като Хмурий), който е бил нает от руското ГРУ, е бил заместник на Гиркин и също е имал редовни контакти с Русия.

Олег Пулатов, известен с прякора Гюрза, е бивш войник от спецчастите на ГРУ, и е бил заместник-началник на ГРУ в ДНР.

Украинецът Леонид Харченко няма военен бекграунд, но е ръководил бойно подразделение като командир в Източна Украйна.

"Разследването подозира Гиркин, Дубински, Пулатов и Харченко, че са изиграли значителна роля в смъртта на 298 невинни граждани", подчерта прокурор Фред Вестербеке.

Съвместният разследващ екип планира да съди заподозрените в наказателен съд в Хага, като стартът на делото ще е на 9 март 2020 г.

За да могат мъжете да бъдат съдени лично, те трябва дотогава да бъдат арестувани, което най-вероятно ще се окаже трудно. Разследващият екип уточни, че имената на четиримата обвинени ще бъдат добавени към списъците с издирвани лица по целия свят.

Холандски ТВ канал назова заподозрените за свалянето на МН17

Холандски ТВ канал назова заподозрените за свалянето на МН17

Днес международната следствена група ще обяви резултатите...

Разследващите казаха, че ще поискат от правителствата на Русия и Украйна да сътрудничат с тяхното разследване.

Полет MH17 на Malaysia Airlines се разби в поле в раздираната от война Източна Украйна на 17 юли 2014 г., след като беше ударен от ракета, изстреляна от произведен в Русия зенитно-ракетен комплекс "Бук". 

Разследващите добавиха, че разполагат с "доказателства, че Русия е осигурила ракетната установка".

Самолетът Boeing 777 изпълняваше полет от Амстердам за Куала Лумпур, като падна с 298 души на борда. Нямаше оцелели. Най-много от загиналите пътници бяха граждани на Холандия. Според официалната информация на самолета е имало 193 холандци, 43 граждани на Малайзия, 38 австралийци, 12 индонезийци, 10 британци и един гражданин на Нова Зеландия.

Мястото на катастрофата беше край град Донецк, който тогава (и досега) е контролиран от проруски сепаратисти, сражаващи се за отцепване от Украйна.

MH17: Прокуратурата разкрива заподозрените и внася първите обвинения

MH17: Прокуратурата разкрива заподозрените и внася първите обвинения

Обвиненията вероятно ще са насочени срещу членове на подкрепяното от Русия сепаратистко движение

В предварителен доклад, публикуван през миналия май, разследващите посочиха, че ракетата е дошла от 53-та противоракетна бригада на руската армия, базирана в Курск, град близо до руско-украинската граница.

Те посочиха отличителни белези върху възстановени фрагменти от ракета в подкрепа на тяхното заключение.

Разследващите показаха кадри от установката "Бук", влизаща от Русия в Украйна преди атаката, и връщаща се в Русия след атаката.

Русия многократно отрече участието си в нападението.

Руското военно министерство обяви миналия септември, че имало доказателства, че ракетата е била изстреляна от украинските сили, и че предварителният доклад на разследването бил "фактически неточен по няколко точки".