Холандската прокуратура ще разкрие самоличността на заподозрените и ще внесе първите обвинения във връзка със сваления пътнически самолет MH17 в Източна Украйна преди пет години, пише "Гардиън".

През миналата седмица беше съобщено, че тази сряда международният екип, разследващ сваления пътнически самолет MH17, ще представи нови доказателства.

Разкриват нови доказателства за сваления самолет MH17

Разкриват нови доказателства за сваления самолет MH17

Роднините на 298-те жертви ще бъдат информирани първи следващата сряда

Обвиненията вероятно ще са насочени срещу членове на подкрепяното от Русия сепаратистко движение и може също да обхванат и руски военнослужещи, които са ръководили или са помогнали за транспортирането на зенитно-ракетния комплекс "Бук", използван срещу самолета.

Обвиненията също така вероятно ще увеличат напрежението с Русия, която няма да предаде свои граждани, особено униформени, да се изправят пред съда в чужда държава или пред Международния наказателен съд. Конституцията на Русия забранява екстрадиране на руски граждани.

Воденият от Холандия разследващ екип ще представи нови доказателства в разследването и се очаква да съобщи имената на първите четирима заподозрени по случая.

Днес Министерството на външните работи на Украйна потвърди, че ще бъдат повдигнати обвинения срещу заподозрените, които са споменати в презентацията на разследващия екип.

Холандия, Австралия и Русия преговарят за сваления самолет MH17

Холандия, Австралия и Русия преговарят за сваления самолет MH17

Първите тристранни разговори за инцидента са се провели по-рано този месец

"Ще бъдат съобщени имената. Ще бъдат повдигнати обвинения. След това наказателният съд в Схипхол ще започне да разглежда случая", обяви заместник-министърът на външните работи на Украйна Олена Зеркал пред Интерфакс-Украйна. "Те са само върха. Естествено, след това броят на хората, които са замесени в това, ще бъде много по-голям от четиримата, които ще бъдат споменати", отбеляза Зеркал.

Представителят вярва, че обвиненията могат да засегнат "висши военни" от руската армия, тъй като не е възможно прехвърлянето на зенитно-ракетната система без разрешението на армейското началство.

Обвиненията вероятно ще бъдат внесени в Холандия, тъй като повечето загинали пътници на борда на Boeing 777 от Амстердам за Куала Лумпур са холандци. Според официалната информация на самолета е имало 193 холандци, 43 граждани на Малайзия, 38 австралийци, 12 индонезийци, 10 британци и един гражданин на Нова Зеландия.

Близки на жертвите от полет MH17 подадоха иск срещу Путин

Близки на жертвите от полет MH17 подадоха иск срещу Путин

Искът е за 330 милиона долара...

Разследващата група "Белингкат" (Bellingcat) също ще представи информация за сепаратистите, замесени в свалянето на самолета.

Пресконференцията е насрочена за 13,00 часа местно време в сряда. Преди това разследващият екип ще информира роднините на загиналите.