Разследващият екип на сайта "Белингкат" разкри самоличността на сепаратистите, свързани със сваления пътнически самолет MH17 в Източна Украйна.

По-рано руски медии съобщиха имената на Сергей Мучкаев, Иван Безязиков, Сергей Дубински и Олег Пулатов.

Обвиниха четирима служители на ГРУ на ДНР за свалянето на MH17 в Донбас

Обвиниха четирима служители на ГРУ на ДНР за свалянето на MH17 в Донбас

Трима руснаци и един украинец

Днес холандската прокуратура ще разкрие самоличността на заподозрените и ще внесе първите обвинения във връзка със сваления пътнически самолет MH17 в Източна Украйна преди пет години.

Обвиненията вероятно ще бъдат внесени в Холандия, тъй като повечето загинали пътници на борда на Boeing 777 от Амстердам за Куала Лумпур са холандци. Според официалната информация на самолета е имало 193 холандци, 43 граждани на Малайзия, 38 австралийци, 12 индонезийци, 10 британци и един гражданин на Нова Зеландия.

Разследващият сайт публикува информация за основните лица, които са заподозрени за свалянето на самолета. Лицата са засечени на базата на прихванати телефонни разговори. Първата група от прихванати телефонни разговори са публикувани от украинските служби в опит да убедят международната общност, че самолетът е свален в контролирана от сепаратистите територия. Воденият от Холандия международен разследващ екип е получил от украинските власти около 150 000 прихванати телефонни разговора, които съдържат доказателства, свързани със случая с MH17.

В публикацията си "Белингкат" разкрива истинските имена на няколко военни, чиито разговори са прихванати от украинските служби. Някои от имената не са публикувани преди от "Белингат" или други медии. Отделно се представя йерархичната структура на "Донецката народна република" (ДНР) през юли 2014 г.

Снимка 429883

Източник: Белингкат

Ключовите лица, които са имали роля в организирането или транспортирането на зенитно-ракетен комплекс "Бук", който е свалил самолета на 17 юли 2014 г. в Източна Украйна:

Министерство на отбраната на ДНР

Снимка 429884

Източник: Белингкат

Игор Гиркин/Стрелков, наричан Стрелок

Роден е на 17 декември 1970 г. в Москва. През 2014 г. е военен министър на ДНР. Установена е самоличността му по време на един от прихванатите разговори със Сергей Дубински сутринта на 18 юли, свързано с изтеглянето на ракетния комплекс от контролираната от сепаратистите територия в Източна Украйна към Русия. Вероятно той е бил напълно наясно с разполагането на системата в Украйна от Русия. Той е бил в близки контакти в средата на юли 2014 г. с Пулатов и Харченко, които се смята, че са гарантирали сигурността от около мястото, където е бил разположен зенитно-ракетният комплекс.

ГРУ на ДНР

Военната разузнавателна агенция на ДНР през 2014 г. е ръководена от Сергей Дубински. Групата е координирала транспортирането на "Бук" до територията на 17 и 18 юли и е осигурила охраната на площадката южно от Снижне. Тази група също може да е замесена в решението да се свали самолетът. Въпреки че ГРУ на ДНР е напълно независимо от Русия, вероятно има връзка с руското военно разузнаване. По-рано "Белингкат" съобщи за Олег Иванников от руското военно разузнаване, който е координирал доставката на системата в Украйна. Почти няма съмнение, че двете военни разузнавания са координирали действията си през лятото на 2014 г.

Снимка 429887

Източник: Белингкат

Сергей Николаевич Дубински, Хмурий

Дубински е роден на 9 август 1962 г. в Донецка област. Живее в Ростов на Дон. Руснак по националност. Ръководител на военното разузнаване на ДНР, подчинен на Стрелков. Според официалната украинска позиция също е служител на руското ГРУ.

Няколко прихванати телефонни разговора разкриват, че Дубински е поискал да се се достави "Бук", за да подпомогне силите си на фронта южно от Снижне. Той лично е координирал транспортирането на зенитно-ракетния комплекс до мястото, където е изстреляна ракетата към пътническия самолет на 17 юли. Замесен е във връщането на комплекса в Русия. Също така е наредил да се подсигури периметърът около установката. Неговата група вероятно е играла ключова роля в свалянето на самолета, като е помислила, че е вражески самолет.

Снимка 429890

Източник: Белингкат

Олег Пулатов, с прякори Гюрза и Халиф

Роден е на 24 юли 1966 г. в Уляновск, Русия. Руски гражданин. Ръководител на отдел към ГРУ на ДНР, подчинен на Сергей Дубински.

Пулатов е бивш военнослужещ от руската армия. Той е замесен в охраната на зенитно-ракетния комплекс южно от Снижне.

Снимка 429891

Източник: Белингкат

Леонид Владимирович Харченко, Крот

Роден е на 10 януари 1972 г. в Константиновка, Украйна. Украински гражданин. Ръководител е на батальона за разузнаване Крот към ГРУ на ДНР от 6 юли. Преди това е бил гарнизонен командир в родния си град.

Свързан е с охраната на зенитно-ракетния комплекс. Той също може да е замесен в транспортирането на системата от Донецк до площадката и последвалото й връщане в Русия.

Снимка 429892

Източник: Белингкат

Едуард Гилазов, Рязан

Роден е на 27 март 1984 г. (от 27 юли 2015 г. се предполага, че е мъртъв). Роден в Екатеринбург. Живее в Рязан, Русия.

Командир на разузнавателна рота, подчинен на Харченко. Свързан с подсигуряването на "Бук".

Снимка 429893

Източник: Белингкат

Олег Шарпов, Змей

Роден е на 30 май 1972 г. (умира на 3 ноември 2014 г.) в Константиновка, Украйна. Украински гражданин. Командир на разузнавателна рота. Провел е телефонен разговор с Леонид Харченко в 13,09 часа на 17 юли 2014 г. По време на този разговор Шарпов пита Харченко за посоките на мястото, откъдето зенитно-ракетният комплекс е изстрелял ракетата към MH17. Тъй като разговорът се е провел повече от два часа преди да бъде свален самолетът, Шарпов вероятно е бил на площадката.

Групата "Безлер"

Групата е ръководена от Игор Безлер, бивш военен от руската армия, който според Киев е служил в ГРУ по време на конфликта в Източна Украйна. Групата е контролирала района около Горловка през лятото на 2014 г. Тя е свързана със свалянето на самолета.

Снимка 429894

Източник: Белингкат

Игор Безлер

Безлер е роден на 30 декември 1965 г. в Симферопол, Кримска област. Гражданин на Русия. Командир на групата "Безлер".

Свързван е със засичането на MH17 като вражески самолет. Чут е да казва по телефона, че самолетът е свален. Според украинските служби той е съобщил за това на агента на ГРУ Василий Геранин. Безлер твърди обаче, че този разговор е от 16 юли 2014 г. - ден преди да бъде свален самолетът, но в пълния доклад се обяснява, че най-вероятно съобщението е от 17 юли.

Снимка 429895

Източник: Белингкат

Сергей Поваляев, Боцман

Роден е на 10 ноември 1976 г. (починал от пневмония в Русия на 6 януари 2016 г.) Роден е в Калининград. Руски гражданин. Заместник-командир на групата "Безлер", вероятно е бил част от руското военно разузнаване. Прихванат е разговор между Сергей Дубински и Боцман малко след свалянето на самолета. Дубински е казал на Боцман, че е получил "Бук" сутринта и са свалили "Сушка" (самолет "Сухой"). Няма пряка връзка между Ботсман и свалянето на самолета.

Снимка 429896

Източник: Белингкат

Валери Александрович Стелмах, прякори Наемник и Батя

Стелмах е роден на 1 август 1955 г. в Донецка област. Подчинен на Безлер. Той е забелязал MH17 като вражески самолет и е съобщил на Безлер няколко минути преди да бъде свален. Безлер също го е инструктирал да предаде съобщението, което вероятно означава, че Стелмах е съобщил на ГРУ на ДНР и други, които са били в контакт с екипа, управлявал "Бук".

Снимка 429898

Източник: Белингкат

Игор Иванович Украинец, Миньор

Роден е на 24 декември 1971 г. в Украйна. Подчинен на Безлер и командир на пехотно звено, известно като "Миньор". Няма доказателства да е свързан със свалянето на самолета. В пълния доклад се обяснява защо Безлер го е споменал във връзка със самолета.

Батальон "Изток"

Една от най-големите сепаратистки групи през лятото на 2014 г. и е базирана в Донецк. Води се от Александър Ходаковски, който е избягал от украинските служби. Батальонът е помогнал за транспортирането на "Бук" в Донецк. Има доказателства, че ръководството е знаело предварително за доставянето на системата от Русия.

Снимка 429899

Източник: Белингкат

Александър Ходаковски, Скиф

Роден е на 18 декември 1972 г. в Донецк. Оглавява батальон "Изток" и до 16 юли 2014 г. е министър на държавната сигурност на ДНР.

Вероятно е подпомогнал доставянето на "Бук" в Донецк. След свалянето на самолета той призна в интервю за "Ройтерс", че е знаел предварително, че проруските сепаратисти ще получат оръжейната система, но впоследствие оттегли коментара си, тъй като бил изваден от контекста. Според украинските служби той се е опитал за кратко да скрие "черните" кутии от сваления самолет от ОССЕ.

Снимка 429903

Източник: Белингкат

Александър Александрович Семенов, Сан Санич

Роден е на 21 декември 1967 г. в Украйна. Заместник-командир на батальон "Изток" и вицепремиер с ресор икономика на ДНР, подчинен на Ходаковски. Подпомогнал е доставянето на "Бук" в Донецк в координация със Сергей Дубински. Един ден преди да бъде свален самолетът Семенов е информиран от Дубински, че желае да получи ракетен комплекс за операции на фронта Маринивка.