Холандският телевизионен канал NPO 2 огласи имената на вероятните заподозрени по делото за гибелта на малайзийския самолет Boeing 777 над Донбас през 2014 г.

Досега те не бяха назовани, макар че присъстваха в разследванията на групата Bellingcat и "Новая газета", отбелязва РБК.

Става дума за Сергей Мучкаев, Иван Безязиков, Сергей Дубински и Олег Пулатов.

Идентифицираха руска ракета за сваления самолет MH17 в Украйна

Идентифицираха руска ракета за сваления самолет MH17 в Украйна

Ръководеният от холандци екип съобщава, че ракетата е дошла от установка, базирана в Западна Русия

Днес холандската прокуратура и международната следствена група (JIT) ще обявят официално резултатите от разследването и ще стане ясно дали това са заподозрените за свалянето на малайзийския самолет от полет МН17.

MH17: Прокуратурата разкрива заподозрените и внася първите обвинения

MH17: Прокуратурата разкрива заподозрените и внася първите обвинения

Обвиненията вероятно ще са насочени срещу членове на подкрепяното от Русия сепаратистко движение

Сергей Мучкаев е командир 53-а зенитно-ракетна бригада, базирана в Курск. По данни на Bellingcat, към тази бригада се числи ракетната система "Бук", от която е изстреляна ракетата, свалила самолета.

Иван Безязиков е единственият украински гражданин сред назованите. В Украйна той е заподозрян в държавна измяна. Той признава, че е познавал двама от четиримата заподозрени - Сергей Дубински и Олег Пулатов.

САЩ: Време е Русия да спре да лъже за свалянето на MH17

САЩ: Време е Русия да спре да лъже за свалянето на MH17

Напомня се, че ракетата, поразила самолета, е от руска военна част, базирана в Курск…

Сергей Дубински (с прякор Хмурий) се споменава в разследванията на Bellingcat като основен организатор превозването на системата "Бук".

Олег Пулатов (с прякор Гюрза) фигурира в разследването на "Новая газета" като непосредствен придружител на ракетната система, с която е свален самолетът.