Кремъл предупреди, че използването на дронове турско производство може допълнително да влоши конфликта в Украйна, след като Киев публикува кадри на своите военни, които използват оръжията срещу проруските сепаратисти за пръв път, информира "Франс прес".

Украйна води окопен конфликт в източната част на бившата съветска република срещу подкрепяните от Русия сепаратисти от 2014 г., когато Москва анексира Кримския полуостров, предизвиквайки санкции от Запада.

Военните на Украйна показаха първото използване на турския дрон "Байрактар" в Донбас

Военните на Украйна показаха първото използване на турския дрон "Байрактар" в Донбас

Не става ясно кога, къде и при какви обстоятелства е нанесен ударът

Министерството на отбраната на Украйна публикува по-рано видеозапис на това, което според него е първото използване на турския дрон "Байрактар" в конфликта, удрящ артилерия.

"Ние действително имаме специални и добри отношения с Турция, но този казус, за съжаление, потвърждава нашите опасения, че доставките на такова въоръжение на украинската армия може потенциално да дестабилизира ситуацията на линията на контакт", отбеляза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери.

Въвеждането на дрона на въоръжение е потенциална промяна на играта в дългогодишния конфликт, след като турски дронове бяха използвани от Азербайджан миналата година за победа над армията на Армения в Нагорни Карабах - друг замразен постсъветски конфликт.

Водещият модел на производителя на дронове "Байкар" също така е използван в конфликтите в Сирия и Либия.

Украйна уточни по-рано този месец, че планира да построи фабрика за производството на турските дронове, които Киев по-рано закупуваше.

Украйна строи завод за производство на турски бойни дронове

Украйна строи завод за производство на турски бойни дронове

Киев и Анкара са на път да засилят отношенията си в много сектори

Продажбата на безпилотния самолет от Турция на Киев усложнява отношенията ѝ с Русия, която хвърли политическата си тежест зад украинските сепаратисти.

Москва и Анкара си сътрудничат тясно по въпросите на отбраната, включително по конфликтите в Сирия и Либия, а Турция закупи оръжия от Русия, включително системите за противоракетна отбрана С-400.

Руският външен министър Сергей Лавров повтори опасенията на Песков, като каза, че Русия разследва информации, че Украйна е използвала турския дрон.

"Това трябва да даде пауза на онези, които дават ефирно време на инатливите искания на Украйна, че тя трябва незабавно да бъде приета в НАТО", коментира той.

Международни наблюдатели в Източна Украйна, които използват безпилотни самолети, за да докладват за нарушения на примирието, наскоро заявиха, че техните дронове са били премазани.