Украйна, чиято армия използва турски бойни дронове срещу проруските сепаратисти в Донбас, ще построи на своя територия завод за производство на такива безпилотни самолети, информира "Франс прес" и отбелязва, че това вероятно ще разгневи Русия. 

"Избран е терен за строеж на този завод", обяви украинският външен министър Дмитро Кулеба на пресконференция с турския си колега Мевлют Чавушоглу в Лвов, като добави: "Имаше серия пречки по пътя за реализация на проекта, но те бяха отстранени."

Турският външен министър не се изказа по въпроса, но подчерта, че Киев и Анкара са "на път да засилят отношенията си в много сектори", посочвайки сектора на отбраната.

Полша купува 24 бойни дрона от Турция

Полша купува 24 бойни дрона от Турция

Те ще бъдат въоръжени с противотанкови снаряди

В края на септември украинският министър на отбраната Андрий Таран и Халюк Байрактар, генерален директор на компанията "Байкар", която произвежда безпилотните самолети "Байрактар", подписаха в Киев меморандум, предвиждащ изграждане на център за поддръжка на тези дронове, който ще служи също и като център за подготовка на оператори.

"Това е важен момент за нас", беше заявил украинският президент Володимир Зеленски при подписването на този договор.

"Байкар" ще построи този център край град Василков, близо до Киев, където са разположени части на украинските военновъздушни сили. Украйна използва вече дронове "Байрактар", като те бяха използвани в конфликтите в Сирия, Либия и в Нагорни Карабах.

Украйна използва турски дрон в Донбас

Украйна използва турски дрон в Донбас

Целта на мисията е неизвестна

Според медийни информации Киев предвижда да купи общо около 50 такива безпилотни самолета.

Турция полага усилия от няколко години да се наложи като важен фактор в клуба на страните, произвеждащи бойни дронове. Продажбата на дронове на Киев поставя обаче Анкара в деликатно положение спрямо Москва, с която Турция също си сътрудничи в сектора на отбраната.