Ходът на Япония да предостави ракети за системите за противовъздушна отбрана Patriot на Украйна ще има "сериозни последици" за връзките между Русия и Япония, предупреди в сряда говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от Ройтерс.

Отношенията между Москва и Токио, които и без това бяха сложни, се влошиха рязко, след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г. Япония се присъедини към своите западни съюзници в налагането на широки икономически санкции на Русия.

Миналата седмица Япония заяви, че ще се подготви да изпрати ракети за противовъздушна отбрана Patriot на Съединените щати, след като преразгледа своите закони за износ на оръжия, което е първа промяна от девет години на законите за износ на оръжие.

Въпреки че новият експортен контрол на Япония все още не й позволява да доставя оръжия на държави, които са във война, това може косвено да облагодетелства Украйна във войната й с Русия, тъй като дава на Съединените щати допълнителен капацитет да предоставят военна помощ на Киев.

"Японската страна губи контрол над оръжията, с които Вашингтон сега може да прави каквото си поиска", каза Захарова на седмичен брифинг. "Не е изключено по вече изпитана схема ракетите за Patriot да попаднат в Украйна.

Подобен сценарий би бил "тълкуван като недвусмислено враждебни действия срещу Русия и ще доведе до тежки последици за Япония в контекста на двустранните отношения", каза тя.

По-рано този месец Япония и Южна Корея вдигнаха бойни самолети, за да наблюдават съвместни полети на китайски и руски бомбардировачи и изтребители близо до техните територии.

Русия и Япония все още не са сключили договор за официално прекратяване на военните действия от Втората световна война поради стар териториален спор, включващ верига от тихоокеански острови, известни в Япония като Северните територии и в Русия като Южните Курили.

Русия отрича за териториален спор с Япония, Токио ѝ напомня за Курилските острови

Русия отрича за териториален спор с Япония, Токио ѝ напомня за Курилските острови

Позицията на Москва била несправедлива и неприемлива

Още преди конфликта в Украйна Токио се оплакваше от увеличеното разполагане на руски военни на островите, които Съветският съюз завзе от Япония в края на Втората световна война