Президентът на Русия Владимир Путин подписа закон, който премахва облекченията за придобиване на  руски визи за граждани на някои европейски страни. Това предаде агенция ТАСС.

Става дума за Дания, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, както и за Европейския съюз като цяло. Русия сключи международни споразумения с тези страни за опростено издаване на визи, но миналата година те бяха замразени.

По-рано ЕС първо спря да издава визи по опростена процедура на определени категории руснаци. Русия въведе ограничения за безвизово влизане на дипломати от ЕС и премахна визовите преференции за национални и регионални правителства и парламенти, конституционни и върховни съдилища, журналисти и членове на официални делегации.

Съгласно новия закон гражданите, които преди са били освободени от визова такса, сега ще трябва да я платят. Гражданите на европейски страни от всички категории ще бъдат таксувани с визови такси, определени с постановление на руското правителство от 2010 г. Цената на визите ще варира от 50 до 300 долара в зависимост от спешността за тяхното издаване.

Русия премахва визите за грузинци

Русия премахва визите за грузинци

За Тбилиси този ход е неприемлив, неуместен и ненавременен