Парламентът на Русия (Държавната дума) прие широкообхватен закон, който може да замрази важния износ за САЩ и вноса в Русия от САЩ и други страни, съобщават руските медии.

Законопроектът, изготвен от водещи депутати в Думата в отговор на най-новия кръг от американски санкции, предвижда широк спектър от ограничения за американските компании в Русия и за сътрудничество със САЩ.

Тръмп готви нови санкции срещу Русия заради ракетите

Тръмп готви нови санкции срещу Русия заради ракетите

Русия нарушавала Договора за премахване на ракетите със среден и малък обсег

Освен това законопроектът позволява на руския президент да "забрани или преустанови сътрудничеството с враждебна държава" и забрана на вноса на стоки от неназовани държави.

Първоначалният законопроект предвиждаше конкретни ограничения за внос в САЩ, включително лекарства, както и забрана на важен износ, като титан, в САЩ. Ала руските депутати смекчиха разпоредбите на закона, за да се отърват от препратки към конкретни ограничения, преди да приемат законопроекта.

Междувременно стана ясно, че Русия иска да наложи мита в размер на 537,6 млн. долара на стоки от САЩ на стойност 3,16 млрд. долара. Това се посочва в документ, представен от Москва в Световната търговска организация.

Мярката най-вероятно е в отговор на митата, въведени от Вашингтон в края на март върху вноса на стомана и алуминий в размер съответно на 25 и 10 процента.  

Европейският съюз разшири санкциите срещу Русия

Европейският съюз разшири санкциите срещу Русия

Общността е добавила пет физически лица в "черния" списък