Теоретично граждани на бившата ГДР, които са запазили старите си паспорти, биха могли да пътуват с тези „документи" за Русия. Как е възможно това, трябваше да обясни на Путин чиновник от Имиграционната служба в Москва, съобщава "Дойче веле".

Руският министър-председател Владимир Путин е слисан. В Московската имиграционна служба чиновници представят на високия гост новата централна база данни. За да може и народът да се наслаждава на методиката на модерното държавно ръководство, обиколката на премиера в подвластното му учреждение се излъчва на живо по телевизията.

Гордо един служител показва на монитор съхраняваните сега в компютър данни за руснаци и чужденци. Накрая чиновникът кликва върху статистиките за родните страни на имигрантите, които тази година са пристигнали в Русия. Министър-председателят Путин се сепва:

Що за страна е това?"

"ГДР!", отвръща чиновникът и приповдигайки рамене продължава на пресекулки :"Е, да. Това са граждани на ГДР с документи от ГДР." „Глупости", прекъсва го премиерът, „тази страна не съществува повече, така че не може да има граждани на ГДР."

Владимир Путин знае за какво говори. В крайна сметка като подполковник от съветското разузнаване КГБ, той е бил от 1985 година до 1990 година в Германия, главно в Дрезден.

Сега повече от 20 години след края на ГДР новата база данни на Московската имиграционна служба все още регистрира като граждани на ГДР онези, които влизат в Русия с документи на изчезналата комунистическа република.

На зададен по-късно въпрос кои са регистрираните имигранти с документи на ГДР, съответният пресотдел съобщи, че не се знаело още, но че се правели проучвания.

При обиколката на учреждението премиерът Владимир Путин узна още, че имало повече руски паспорти, отколкото руски граждани. Сега обаче, с новата информационна система, всеки гражданин можел да провери по интернет дали паспортът му е истински или фалшив.

„Защо гражданинът ще трябва да проверява тъкмо паспорта си", пита ядосано Путин. "От любопитство", опитва се да го обърне на шега чиновникът. И успява. Путин се разсмива и естествено заедно с него всички присъстващи. От първи април новата база данни на Московската имиграционна служба влиза в действие.