Изявлението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, че САЩ, заедно с Обединеното кралство и Канада, започват дипломатическа кампания за борба със заплахата, за която се твърди, че представлява RT, трябва да се приема като блокчейн. Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Според Блинкън медийната група RT се меси във вътрешните работи на чужди държави и също така е участвала в "тайни операции, свързани с информация и влияние".

Блинкън обяви, че Вашингтон въвежда санкции срещу три образувания и две физически лица, за които се твърди, че са участвали в подобни операции, включително, според САЩ, предполагаема намеса във вътрешните работи на Молдова и бъдещи избори в страната.

САЩ санкционираха три руски държавни медии заради намеса в изборите

САЩ санкционираха три руски държавни медии заради намеса в изборите

В обвинението е намесена и компания в Тенеси, както и инфлуенсъри

Три американски министерства обвиниха в началото на септември ръководството на руския държавен медиен концерн RT, включително директора Маргарита Симонян, агенциите РИА Новости и "Спутник", както и хакери, свързани с ФСБ, в нови опити да повлияят на резултата от президентските избори в САЩ чрез дезинформация. Федералните служби обявиха координирани действия срещу руснаците. 

Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че образува наказателно производство срещу двама служители на RT и блокира 32 домейна, чрез които се разпространява дезинформация, включително такава генерирана от изкуствен интелект.

Държавният департамент постави RT и пет от нейните дъщерни дружества в списък с чуждестранни мисии, подчинени на Закона за чуждестранните агенти.

Министерството на финансите наложи санкции на две фирми и десет души, включително ръководителя на RT Маргарит Симонян и нейните заместници Елизавета Бродская и Антон Анисимов. Под санкции попада и заместник-директора на англоезичното излъчване на RT Андрей Кияшко.

Служителите на RT от отдела за цифрови медийни проекти Константин Калашников и Елена Афанасиева са обвинени за пране на пари.

В обвинението, повдигнато от прокуратура в Южния окръг в щата Ню Йорк, пише, че Афанасиева лично, представяйки се за служител на американска компания, се е свързала с американски инфлуенсъри.

Според американски служители Кремъл иска Доналд Тръмп да спечели президентските избори през ноември, отчасти и защото той се противопостави на помощта за Украйна.