Три американски министерства обвиниха ръководството на руския държавен медиен концерн RT, включително директора Маргарита Симонян, агенциите РИА Новости и "Спутник", както и хакери, свързани с ФСБ, в нови опити да повлияят на резултата от президентските избори в САЩ чрез дезинформация. Федералните служби обявиха координирани действия срещу руснаците, съобщиха Reuters и BBC.

Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че образува наказателно производство срещу двама служители на RT и блокира 32 домейна, чрез които се разпространява дезинформация, включително такава генерирана от изкуствен интелект.

Държавният департамент постави RT и пет от нейните дъщерни дружества в списък с чуждестранни мисии, подчинени на Закона за чуждестранните агенти.

Министерството на финансите наложи санкции на две фирми и десет души, включително ръководителя на RT Маргарит Симонян и нейните заместници Елизавета Бродская и Антон Анисимов. Под санкции попада и заместник-директора на англоезичното излъчване на RT Андрей Кияшко.

Служителите на RT от отдела за цифрови медийни проекти Константин Калашников и Елена Афанасиева са обвинени за пране на пари.

В обвинението, повдигнато от прокуратура в Южния окръг в щата Ню Йорк, пише, че Афанасиева лично, представяйки се за служител на американска компания, се е свързала с американски инфлуенсъри.

Според обвинението те са платили 10 милиона долара на компания в Тенеси за създаване и разпространение на съдържание, което съдържа информация, необходима на руските власти и всява разделение в обществото. Това е трябвало да става чрез влиятелни лица в социалните медии, инфлуенсъри, чрез американска компания, за да популяризират своята дезинформация.

"Руските държавно подкрепяни деятели отдавна използват широка гама от инструменти, като генерирани от изкуствен интелект дълбоки фалшификации и дезинформация, за да се опитат да подкопаят доверието в изборните процеси и институции на Съединените щати", се казва в изявление на Министерството на финансите на САЩ относно новите санкции.

Според американски служители Кремъл иска Доналд Тръмп да спечели президентските избори през ноември, отчасти и защото той се противопостави на помощта за Украйна.

Материалите, предоставени на съда срещу Калашников и Афанасиева, не посочват директно компанията, на която е плащано от руската медия, но я описват като "мрежа от неортодоксални коментатори, фокусирани върху политическите и културни въпроси на Запада". Това описание съвпада дословно с представянето на Tenet Media на собствения й уебсайт. Tenet публикува хиляди видеоклипове на английски език в социалните медии и също така популяризира видни десни коментатори.

Освен това Министерството на финансите налага санкции срещу ръководителя на хакерската група RaHDit (Russian Angry Hackers Did It) Алексей Гаращенко и двама от неговите служители. Според американците Гаращенко е бил офицер от ФСБ по времето, когато е оглавявал RaHDit.

Американските власти обявиха в сряда и награда от 10 милиона долара за информация за хакери, свързани с RaHDit.

Под санкциите попада и организацията с нестопанска цел "Диалог", създадена към кметството на Москва, и нейно дъщерно дружество, включително генералния директор Владимир Табак. Според американските власти тази организация се занимава с използване на изкуствен интелект при създаването на дезинформация, свързана с избори.

Русия се стреми да повлияе на изборите в САЩ и да отслаби подкрепата за Украйна

Русия се стреми да повлияе на изборите в САЩ и да отслаби подкрепата за Украйна

Москва може по-специално да се възползва от противоречията в американското общество, смятат служители на разузнаването.

Маргарита Симонян реагира на новината за санкциите с подигравка: "Едно нещо не разбирам: ако напълно ни изгонят, как ще направят следващите избори? Те обикновено нямат други сценарии освен да удавят конкурента си, плашейки гаргите с връзките им с всемогъщия RT. Доволна съм, разбира се, но да предположим, че се измъкнем напълно - тогава какво? Ще касират следващите избори, о, ще ги касират, усещам го със сърцето си."

Пресслужбата на RT в изявление по този въпрос отхвърли обвиненията, без да им отговори по същество. "Три неща са неизбежни в живота - смъртта, данъците и намесата на RT в американските избори", заяви медията.

Министерството на правосъдието на САЩ и преди е предупреждавало, че Русия продължава да представлява заплаха за президентските избори в страната, посочва Ройтерс. Официални представители от САЩ твърдят, че Русия не е променила предпочитанията си от предходните президентски избори и смятат, че Москва предпочита Тръмп. Русия отрича тези обвинения.

Правоприлагащите органи и администрацията на САЩ обвиняват Русия, че се опитва да повлияе на резултата от изборите в САЩ поне от 2016 г., когато Доналд Тръмп и Хилари Клинтън се бориха за президентския пост.

Путин: Президентските избори в САЩ не променят нищо за Русия

Путин: Президентските избори в САЩ не променят нищо за Русия

"Смятаме, че по същество нищо сериозно няма да се случи", каза руският лидер по време на среща с ръководители на световни информационни агенции