След президентските избори в САЩ американската политика спрямо Москва няма да се промени. Това убеждение изрази в сряда руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС. 

"Говоря напълно искрено. Ще се промени ли нещо в руската посока в американската политика след изборите в САЩ? Не бих казал. Ние не смятаме така. Смятаме, че по същество нищо сериозно няма да се случи", каза руският лидер по време на среща с ръководители на световни информационни агенции, организирана от ТАСС.

FT: САЩ дава $50 млрд. заем за Украйна, ако ЕС удължи санкциите срещу Русия

FT: САЩ дава $50 млрд. заем за Украйна, ако ЕС удължи санкциите срещу Русия

Заемът ще бъде погасен с печалбите от замразените руски активи

Путин, отговаряйки на въпрос на главния редактор на "Ройтерс" за това кого би предпочел да види като бъдещ президент на САЩ, каза, че Русия "като цяло не се интересува".

Той също така отбеляза, че изявленията му за предсказуемостта на американския държавен глава Джо Байдън бяха приети "с усмивки".

"Те видяха в това някаква скрита атака срещу президента Байдън. Наистина той  е политик от старата школа и фактът, че това не му харесваше и след това той до известна степен дори започна да ме напада Мислех, че това ще бъде така, така че съм прав, той е предсказуем, това означава, че това само потвърждава нашите мисли за това, за което говорих", отбеляза Путин.

Кремъл: Присъдата на Тръмп показва, че в САЩ се използват всички средства за елиминиране на политически съперници

Кремъл: Присъдата на Тръмп показва, че в САЩ се използват всички средства за елиминиране на политически съперници

Изявление на Дмитрий Песков

Руският президент засегна и темата за обвиненията срещу бившия американски лидер Доналд Тръмп в шпионаж в интерес на Москва.

"Това просто е елемент от вътрешната политическа борба в отношенията между демократи и републиканци. Ние винаги сме възприемали нелепите обвинения срещу Тръмп като елемент от вътрешнополитическата борба в самите САЩ. Тогава всичко беше потвърдено в резултат на всякакви разследвания в Съединените щати - ние никога не сме имали никакви специални връзки с Тръмп."

В същото време държавният глава на Русия отбеляза факта, че Тръмп въвежда санкции срещу Москва.

"Той се оттегли от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие, припомни Путин. Ето защо говоря напълно искрено. След изборите в САЩ ще се промени ли нещо в руската политика? Мисля, че по същество нищо подобно, нищо сериозно няма да се случи", каза руският президент.

Според Путин в хода на вътрешнополитическата борба САЩ "изгарят себе си отвътре, своята държава, своята политическа система".

Кремъл: Путин не е имал контакт с Тръмп относно Евън Гершкович

Кремъл: Путин не е имал контакт с Тръмп относно Евън Гершкович

След като бившият президент на САЩ каза, че ще използва връзките си с Путин, за да освободи репортера

По време на президентството си през 2017-2021 г. Тръмп изрази възхищение от Путин. През 2018 г. той отказа да обвини руския лидер за намесата в изборите в САЩ през 2016 г., като постави под съмнение констатациите на собствените си разузнавателни служби и предизвика критики в страната си.

Освен това Тръмп твърди, че може да сложи край на войната в Украйна в рамките на 24 часа след завръщането си в Белия дом, но не уточнява как би го направил.

В края на май, Тръмп обяви в социалните мрежи, че ще използва връзките си с руския президент за освобождаването на репортера на Wall Street Journal Еван Гершкович от руски затвор