Доналд Тръмп обяви в социалните мрежи, че ще използва връзките си с руския президент Владимир Путин за освобождаването на репортера на Wall Street Journal Еван Гершкович от руски затвор, съобщава "Ройтерс".

Тръмп написа в социалната си медийна платформа Truth Social, че това ще се случи скоро след изборите през ноември в Съединените щати, на които той иска да постигне победа над настоящия президент Джо Байдън и да се завърне в Белия дом.

"Еван Гершкович, репортерът от Wall Street Journal, който е държан от Русия, ще бъде освободен почти веднага след изборите, но определено преди да встъпя в длъжност. Той ще си бъде У ДОМА, В БЕЗОПАСНОСТ И СЪС СЕМЕЙСТВОТО СИ", увери Тръмп.

"Владимир Путин, президентът на Русия, ще направи това за мен, но не и за някой друг и НИЕ НЯМА ДА ПЛАЩАМЕ НИЩО!", допълни той.

Тръмп продължава с извратените си привързаности към Путин

Тръмп продължава с извратените си привързаности към Путин

Пречейки на помощта за Украйна, Тръмп доближава САЩ до намеса за спиране на Русия

Тръмп обаче не спомена никакви контакти с Путин и не каза какви основания има да смята, че руският лидер ще освободи Гершкович.

32-годишният Гершкович беше арестуван на 29 март 2023 г. в град Екатеринбург. Той стана първият американски журналист, арестуван в Русия по обвинения в шпионаж след Студената война. Той е прекарал повече от година в московски затвор, без дата за съдебен процес.

Гершкович и вестникът, за който работи, категорично отхвърлят обвиненията, а правителството на САЩ заяви, че журналистът е задържан неправомерно.

Москва пък твърди, че той е бил заловен на местопрестъплението.

През февруари Путин заяви, че е възможно американецът да бъде освободен в замяна на руснак, арестуван в Германия за убийство.

По време на президентството си през 2017-2021 г. Тръмп изрази възхищение от Путин. През 2018 г. той отказа да обвини руския лидер за намесата в изборите в САЩ през 2016 г., като постави под съмнение констатациите на собствените си разузнавателни служби и предизвика критики в страната си.

Освен това Тръмп твърди, че може да сложи край на войната в Украйна в рамките на 24 часа след завръщането си в Белия дом, но не уточнява как би го направил.

Кремъл мълчи за евентуална размяна на американския журналист Гершкович

Кремъл мълчи за евентуална размяна на американския журналист Гершкович

Песков предупреждава, че публичните коментари пречат