Стресната, жена хваща мъжа си в леглото с друга жена. Съпругът я пита дали ще повярва на него или по-скоро очите я лъжат. Толкова за старите вицове. Но не е шега, че бившият президент Тръмп иска американците да си затворят очите за подозрителната му привързаност към руския президент Владимир Путин., пише за The Hill Хуан Уилямс, автор и политически анализатор за Fox News Channel.

"Чудите се какво има Путин спрямо Доналд Тръмп, че винаги трябва да му се подчинява, негов приятел в злодеяния?", коментира пред MSNBC преди дни бившият председател на Камарата конгресменът Нанси Пелоси. "Не знам какво има Путин за Тръмп, но мисля, че вероятно е финансово."

Висшите републиканци бият същата тревога, обикновено насаме, но понякога публично.

"Очевидно бившият президент Тръмп настоява" САЩ да се отделят от съюзниците в НАТО, каза Пол Райън, републиканец и бивш председател на Камарата на представителите, пред Washington Post миналата седмица.

"Така че това, за което много се тревожа, е че Тръмп и неговите последователи помагат за поддържането на линия на мислене, школа на мисълта вътре в Републиканската партия, която е изолационистка, която е про-Путин, про-тирания", каза Райън за близостта на Тръмп към Путин. "И това е изключително опасно за цялата демокрация, освен за нас самите като демокрация."

Двамата бивши лидери на Камарата на представителите се изказаха, след като републиканците в Камарата на представителите, лоялни на Тръмп, отказаха да предприемат действия по законопроект за изпращане на пари на Украйна, за да й помогнат да устои на инвазията на Русия.

Наскоро Тръмп се похвали, че докато е бил президент, е казал на европейски лидер, че САЩ няма да защитават страните от НАТО от евентуална руска атака, въпреки договорните споразумения, освен ако не увеличат военните си разходи, за да изпълнят задълженията си към НАТО.

"Не си платил?", каза Тръмп. "Ти си престъпник. Не, не бих те защитил. Всъщност бих насърчил (Путин и руската армия) да правят каквото си поискат, по дяволите. Трябва да платиш. Трябва да си платиш сметките."

Това накара бившия губернатор на Южна Каролина Ники Хейли (R), да каже пред Fox News: "Тръмп току-що застана на страната на бандит, който убива политическите си опоненти."

Има още признаци за незаконни отношения между Тръмп и Русия.

Информатор на ФБР, свързан с Русия, беше арестуван в Лас Вегас миналата седмица и обвинен в разпространение на лъжи за корупция срещу опонента на Тръмп, президента Байдън, по време на предизборната кампания през 2020 г.

Специалният прокурор на Министерството на правосъдието каза, че Александър Смирнов "активно разпространява нови лъжи, които биха могли да повлияят на изборите през 2024 г. след среща със служители на руското разузнаване през ноември", според обвинителния документ.

Агентите на Путин и интернет троловете наистина са се намесили в изборите през 2016 г., за да помогнат на Тръмп да постигне изненадваща победа, според доклад, публикуван през 2020 г. Докладът на комисията по разузнаване на Сената заключава, че Русия продължава да представлява "сериозна" опасност за американската демокрация.

След кампанията от 2016 г. Американското конституционно дружество написа: "Сътрудниците на Тръмп многократно са лъгали следователите за контактите си с руснаци, а президентът Тръмп отказа да отговори на въпроси относно усилията му да възпрепятства федералните процедури и да повлияе на показанията на свидетелите."

Разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за руската намеса в надпреварата през 2016 г. доведе до 37 обвинителни акта, както и до седем случая, които завършиха с признаване на вина или осъждане на хора, замесени в кампанията на Тръмп.

Тревогата относно отношенията на Тръмп с Путин се засилва с наближаването на изборите през 2024 г., тъй като напоследък Русия има повече успехи срещу украинските военни сили.

"Това се случи до голяма степен, защото Украйна изчерпва оръжията си поради бездействието на Конгреса", каза Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на Белия дом. "Украинските войски не разполагаха с доставките и боеприпасите, от които се нуждаеха, за да спрат руското настъпление".

Перспективата Русия да получи пълен контрол над Украйна накара генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който се появи на неотдавнашна конференция по глобална сигурност в Мюнхен, да заключи, че Русия има по-амбициозна програма за завладяване на повече от Западна Европа.

Столтенберг каза, че европейските разузнавателни агенции, според The New York Times, са стигнали до заключението, "че след три до пет години Путин може да се опита да тества надеждността на НАТО, като атакува една от страните по границите на Русия, най-вероятно малка балтийска страна".

Дори убийството на водещия вътрешен политически съперник на Путин, Алексей Навални, предизвика само леки съжаления от страна на Тръмп, който каза, че дисидентът на Путин "щеше да е много по-добре да стои далеч" от Русия.

Вместо това Тръмп използва смъртта на Навални, за да твърди, че той е жертва на наказателни обвинения, показвайки, че САЩ "се превръщат в комунистическа страна по много начини".

Тръмп каза пред Fox News, че съдебното решение, че той е излъгал за стойността на активите си и дължи 355 милиона долара глоби, е "форма на Навални... форма на комунизъм, на фашизъм".

Тръмп не каза абсолютно нищо относно предупреждението на републиканския председател на комисията по разузнаване на Камарата на представителите, че Русия може да е на път да наруши западната сателитна технология и да се намеси в услугите на потребителските клетки, както и във военната навигация.

Преди Тръмп да поеме Републиканската партия, партията беше последователен противник на руската агресия.

Сега въпросът е дали някога ще отворят очите си за опасността от съюз Тръмп-Путин. Ще дойде ли този ден, едва след като Путин поеме пълен контрол над Украйна? 

Нежеланието на партията на Тръмп да подкрепи Украйна заплашва с включване на американски войски във война за спиране на напредъка на Русия.