"Бившият американски президент и настоящ фаворит на републиканците за държавен глава Доналд Тръмп твърди, че може да сложи край на войната в Украйна, като окаже натиск върху Киев да се откаже от част от територията".

Това пише в неделя Washington Post, като цитира свои източници.

Тръмп често се хвали, че ако бъде избран за президент, може да договори мирно споразумение между Русия и Украйна в рамките на 24 часа. Според него, той е способен да го постигне, дори преди да встъпи в длъжност. Но, в същото време, многократно е отказвал да уточни публично как би уредил бързо край на война, която бушува вече повече от две години и уби десетки хиляди войници и цивилни.

Лично Тръмп е заявявал, че и Русия, и Украйна искат изход от войната и че живеещи в украински територии биха се съгласили да бъдат част от Русия. Приемането на руския контрол върху части от Украйна би разширило обхвата на руския президент Владимир Путин след най-голямата сухопътна война в Европа след Втората световна война.

Съобщението за плана на Тръмп за Украйна беше разпространено във Вашингтон миналия ноември на среща в Heritage Foundation между дясноцентристки външнополитически фигури и гостуваща делегация от Европейския съвет за международни отношения. Бившият сътрудник на Тръмп в Белия дом Майкъл Антън описа очакваните основни точки на мирния план на Тръмп. Сред тях е и Украйна да отстъпи територия в Крим и Донбас, ограничаване разширяването на НАТО и примамвайки Путин да разхлаби нарастващата си зависимост от Китай.

Пред изданието, Антън твърди, че не е разговарял с Тръмп повече от година и е отрекъл да знае нещо за плана на Тръмп за Украйна. Той не е отговори на допълнителни въпроси.

Някои от поддръжниците на Тръмп се опитват да го убедят срещу подобен изход.

Украйна: Тръмп да си спомни за Рейгън, той не би изоставил Украйна

Украйна: Тръмп да си спомни за Рейгън, той не би изоставил Украйна

Йермак, остана уверен, че помощта за Украйна в крайна сметка ще бъде одобрена.

"Прекарвам 100 процента от времето си в разговори с Тръмп за Украйна, каза сенатор Линдзи Греъм, бивш критик на Тръмп, сега съюзник. Той трябва да плати цена. Той не може да спечели в края на това", добави Греъм за руския президент.  Греъм каза, че е предупредил да не се дава на Русия желаната земя и иска Тръмп да прегърне пътя напред към присъединяването на Украйна към НАТО. "Начинът, по който слагате край на тази война за мен, е да се уверите, че Украйна ще влезе в НАТО и ЕС, каза той. Той не казва много за това. Не знам дали е мислил твърде много за това".

Външнополитически експерти коментираха, че идеята на Тръмп ще възнагради руския президенти ще оправдае нарушаването със сила на международно признати граници. Предложението му се състои в притискане на Украйна да отстъпи Крим и граничния район на Донбас на Русия.

Русия по-рано обяви, че анексира украинска земя отвъд района на Донбас и Крим, а президентът на Украйна Володимир Зеленски отсече, че няма да приеме предаването на каквато и да е територия.

Размяната на територия за прекратяване на огъня би поставила Украйна в по-лоша позиция без гаранции, че Русия няма да се превъоръжи и да възобнови военните действия, както беше в миналото, каза Ема Ашфорд, старши сътрудник в Stimson Center, непартиен мозъчен тръст. "Това е ужасна сделка", каза тя за предложението на Тръмп.

В много отношения планът на Тръмп е в съответствие с неговия подход като президент. Неговото предпочитание към ярките срещи на върха пред политическите подробности, увереността в собствените му умения за водене на преговори и нетърпението към конвенционалните дипломатически протоколи бяха отличителни белези на подхода му към външните работи през първия му мандат.

Тръмп доведе до рязка промяна в преобладаващата ориентация на партията си, за да стане по-скептичен към чуждестранна намеса като военна помощ за Украйна. Тръмп последователно прави комплименти на Путин, изразява възхищение от неговото диктаторско управление и прави всичко възможно, за да избегне критиките му, последно за смъртта в затвора на политическия опонент Алексей Навални. Той не е призовавал за освобождаването на Евън Гершкович, репортер на Wall Street Journal, задържан в Русия в продължение на година без обвинения или съдебен процес.

Тръмп отказа да признае намесата на Русия в изборите през 2016 г. и лъжливо обвини Украйна, че се опитва да помогне на съперника му от Демократическата партия Хилари Клинтън - клевета, разпространена от руските шпионски служби. Опитът му през 2019 г. да спре помощта за Украйна, освен ако Зеленски не обяви разследване срещу Байдън, доведе до първия импийчмънт на Тръмп.

В телефонен разговор със Зеленски през същата година, президентът на САЩ е оказал натиск да разследва Байдън. По-късно Сенатът, контролиран от Републиканската партия, оправда Тръмп.

"Необяснимите и изпълнени с възхищение отношения на бившия президент Тръмп с Путин, заедно с неговата безпрецедентна враждебност към НАТО, не могат да дадат никаква увереност на Европа или Украйна в отношенията му с Русия, каза Том Донилон, съветник по националната сигурност на президента Барак Обама. Коментарите на Тръмп, които насърчават Русия да прави каквото иска с нашите европейски съюзници, са сред най-обезпокоителните и опасни изявления, направени от основен партиен кандидат за президент. Неговата позиция представлява ясна и настояща опасност за сигурността на САЩ и Европа.

В публичните си обещания да сложи край на войната Тръмп явно премълча подробностите за това как ще преговаря с Путин и Зеленски.

"Ще кажа някои неща на всеки един от тях, които не бих казал на останалия свят и затова не мога да ви кажа много повече от това", каза Тръмп в мартенско интервю с бившия си помощник Себастиан Горка.

Приближените на Тръмп външнополитически коментатори подчертаха справянето със заплахите за интересите на САЩ от Китай и търсенето на начини за преодоляване на нарастващата зависимост на Русия от Китай за военна, индустриална и икономическа помощ. Те също така са съгласни с ограничаване разширяването на НАТО.

Този подход, който не е бил обсъждан по-рано, би обърнал драматично политиката на настоящия американски президент Джо Байдън, който наблягаше на ограничаването на руските бойни действия и предоставянето на военна помощ на Украйна.

Байдън каза в речта си за състоянието на Съюза, че "Путин сее хаос в цяла Европа и извън нея. и че Украйна се опитва да се защити". Президентът очерта дългосрочен план за подкрепа на Украйна, който ще изгради нейните военни способности през тази година, така че да бъде на по-добро място за настъпление през следващата година.

Но помощта от САЩ вече е застрашена, тъй като председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън е изправен пред бунт от републикански твърдолинейни привърженици срещу още финансиране и настояват да го свалят. Самият Тръмп оказа натиск върху републиканците в Конгреса да се противопоставят на допълнителната американска подкрепа за военните усилия на Украйна и завръщането му в Белия дом значително би разширило влиянието му върху дебата.

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент се оплака от "руския въздушен терор"

На фона на политическата динамика в САЩ, европейските съюзници дадоха бърз старт на военната индустрия до точка, в която се надяват да изместят значителна част от настоящата помощ на САЩ за Киев. Но според анализатори реалистично погледнато капацитетът на Украйна да продължи да се бори ще бъде отслабен, ако Тръмп успее да блокира по-нататъшната помощ от САЩ.

Публичното мълчание относно воденето на преговори остави място за други да запълнят празните места. Унгарският премиер Виктор Орбан, известен с честите си конфликти с Брюксел, се срещна с Тръмп миналия месец. След това заяви, че Тръмп му е казал, че "няма да даде нито стотинка", за да помогне на Украйна, ако отново влезе в Белия дом. Изявлението му беше невярно, но бившият президент не е искал публично да му противоречи, твърди източник.

По време на срещата Орбан е говорил дълго за съветската история, желанието на Русия за украинска територия и военните предизвикателства пред Украйна. Тръмп само го е слушал, но не е взел отношение. Говорител на Орбан не е отговорил на искане за коментар.

Кампанията на Тръмп е отказала да отговори директно на въпроси за статията на Washington post.

"Всички спекулации относно плана на президента Тръмп идват от неназовани и неинформирани източници, които нямат представа какво се случва или какво ще се случи, каза в изявление говорителката на кампанията Каролин Лийвит. Президентът Тръмп е единственият, който говори за спиране на убийствата."