Кремъл предупреди, че американската военна помощ за Украйна може да накара Киев да се държи непредсказуемо и опасно и изрази съжаление от приятелството между САЩ и Украйна, което било мотивирано от противопоставянето на Русия, съобщава "Ройтерс".

Вчера на среща във Вашингтон американският президент Джо Байдън увери украинския си колега Владимир Зеленски, че САЩ са "твърдо ангажирани" относно териториалната цялост на Украйна и предлагат нова финансова помощ от 60 милиона долара за сигурността.

От 2014 г. насам украинските войски водят сражения с подкрепяните от Русия военни сили в източния регион Донбас. По данни на Киев са загинали 14 000 души.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази притеснения относно плановете за военна помощ от страна на САЩ.

САЩ застанаха зад Украйна

САЩ застанаха зад Украйна

Зеленски получи гаранции от Байдън

"Вярваме, че това може да доведе до непредсказуеми действия от страна на Украйна по отношение на опитите за разрешаване на украинския конфликт със сила. Това е много опасно", предупреди той.

По негови думи става въпрос за украинско-американско приятелство срещу Русия.

"Тоест те са приятели не за себе си, а срещу Русия. Това може да бъде само повод за съжаление", обобщи Песков.

Той изрази дългогодишната опозиция на Москва срещу желанието на Киев да се присъедини към НАТО, като посочи коментарите, направени по време на пътуването на Зеленски.

Зеленски заяви, че Украйна е направила всичко необходимо, за да получи план за членство в НАТО, който Киев вижда като ключов възпиращ фактор срещу Русия. НАТО обаче счита, че Украйна трябва да извърши повече политически реформи, преди да получи членство.

САЩ оказват помощ на Украйна в размер на 3 млрд. долара

САЩ оказват помощ на Украйна в размер на 3 млрд. долара

Вашингтон е отпуснал 2,5 млрд. долара на Киев от 2014 г.