Великобритания, САЩ, Канада, Швеция и Швейцария създават партньорски фонд за подкрепа на Украйна в борбата й с дестабилизиращото влияние на Русия в южните и източните региони на страната. Това съобщи на страницата си във Facebook британското посолство в Украйна.

"Фондът ще финансират редица инициативи за подобряване на устойчивостта на регионите, засегнати от конфликта - по-конкретно, ще предостави технически консултации на регионалните власти и ще осигури инвестиции, които да създадат нови икономически възможности и ще подобрят достъпа до обществени услуги в южните и източните райони на Украйна." - се казва в съобщението.

Предвижда се Фондът да започне да функционира през декември 2021 г. Държавите-донори трябва да внесат в него 35 милиона британски лири в рамките на три години.

През юни Пентагонът обяви, че Киев ще получи от САЩ втори пакет от военна помощ за 150 милиона долара. Арсеналът на украинската армия ще бъде попълнен с радари, средства за Борба безпилотни летателни апарати, оборудване за защитена връзка и евакуиране на ранени от райони на бойни действия. Американското министерство на отбраната заяви, че помощта се предоставя в отговор на значителния напредък, който Украйна е постигнала в реформирането на своята отбрана.

Вчера, 24 август, Украйна отбеляза 30-годишнината от своята независимост. Президентът Володимир Зеленски прие мащабен парад с участието на въоръжените сили на страната и формированията от страните-съюзници.

Зеленски обяви началото на "обратното броене до освобождението на Крим"

Зеленски обяви началото на "обратното броене до освобождението на Крим"

Обеща да направи всичко възможно за възвръщането на полуострова