Експортно-импортната банка на САЩ (EXIM Bank) ще предостави на Украйна помощ в размер на 3 млрд. долара след подписване на меморандум за разбирателство. Това обяви пред журналисти високопоставена представителка на администрацията във Вашингтон на специална пресконференция относно планираната по-късно днес среща на американския президент Джо Байдън с украинския му колега Володимир Зеленски, който е на посещение в САЩ.

"Що се отнася до икономиката, ние ще използваме това посещение, за да задълбочим и без това силното си икономическо партньорство. Нашите страни завършват работата по меморандум за търговско сътрудничество, а Експортно-импортната банка и Министерството на икономическото развитие, търговията и земеделието на Украйна ще подпишат меморандум за разбирателство с първоначален обем на подкрепата от EXIM Bank в размер на 3 млрд. долара", уточни американската представителка, цитирана от ТАСС.

5 страни създават фонд за подкрепа на Украйна срещу руската агресия

5 страни създават фонд за подкрепа на Украйна срещу руската агресия

В него влизат Великобритания, САЩ, Канада, Швеция и Швейцария...

EXIM Bank на САЩ е специализирана агенция към американското правителство, занимаваща се с подпомагането на националния бизнес при навлизането на чуждестранни пазари. При 42-ия президент на САЩ Бил Клинтън (1993-2001) EXIM Bank беше доста активна в Русия.

Нов пакет от американска военна помощ за Украйна в размер на 60 млн. долара ще включва отбранителни оръжия.

"Президентът Байдън ще обяви, че е одобрил нов пакет помощ за Украйна в областта на сигурността в размер 60 млн. долара", отбеляза тя.

"Той ще включва допълнителни противотанкови системи Javelin и други отбранителни оръжия с поразяващо и непоразяващо действие", добави представителката на американското правителство. Тя уточни, че Байдън и Зеленски "ще обсъдят начините как САЩ могат да продължат да предоставят помощ на Украйна в областта на сигурността".

Длъжностното лице отбеляза, че към днешна дата Вашингтон е отпуснал 2,5 млрд. долара на Киев от 2014 г. за подкрепа на силите на Украйна, включително повече от 400 млн. долара само през тази година.

Белият дом обяви в петък в навечерието на посещението на Зеленски във Вашингтон, че Байдън е разпоредил до 60 млн. долара помощ за Украйна от бюджета на Пентагона.

Украйна влага над $7 млрд., за да се превъоръжи с нови ракети

Украйна влага над $7 млрд., за да се превъоръжи с нови ракети

Програма за превъоръжаване на Киев