Ситуацията на границата с Украйна е "трудна, но под контрол". Това заяви губернаторът на руската Белгородска област Вячеслав Гладков, цитиран от "Ройтерс".

Докладът му идва след информация за украинска атака.

Белгород и други гранични области са в повишена бойна готовност, откакто преди три седмици Украйна предприе светкавична атака срещу съседната Курска област и отцепи част от територия, откъдето Русия все още се опитва да отблъсне украинските сили.

Областният управител излезе с кратко изявление, след като руски канали в "Телеграм" съобщиха за опит за нападение срещу Белгородска област тази сутрин.

"Има информация, че врагът се опитва да пробие границата на Белгородска област", ​​пише Гладков в "Телеграм".

Русия хвърля още артилерия в боевете в Курска област

Русия хвърля още артилерия в боевете в Курска област

Доставени са и допълнителни ракети

"Според руското министерство на отбраната ситуацията на границата остава трудна, но под контрол. Нашите военни извършват планова работа. Моля, запазете спокойствие и се доверявайте само на официални източници на информация", настоя той.

SHOT - новинарски канал в "Телеграм", по-рано съобщи, че украинските сили са атакували граничен контролно-пропускателен пункт в Нехотеевка, но са били отблъснати след понесени загуби.

Mash - друг канал с връзки със службите за сигурност, твърди, че общо около 500 украински войници са атакували два руски контролно-пропускателни пункта в Нехотеевка и Шебекино. SHOT обаче отрича да е имало сблъсъци в Шебекино.

Руският военен блог с близо 1,6 милиона абонати "Операция Z - военни кореспонденти на руската пролет" пък посочи, че не е имало сериозни опити за пробиване на границата.

"Имаше сблъсъци с украински диверсионни и разузнавателни групи и руската артилерия работи. Не са отчетени мащабни опити за пробив", докладва блогът.

Преди три седмици Русия беше изненадана, след като хиляди украински войници пробиха границата в Курска област. Това бе най-мащабната чужда атака срещу суверенна руска територия след Втората световна война.

Сирски: Украйна контролира 93 населени места и 1263 кв. км територия в Курска област

Сирски: Украйна контролира 93 населени места и 1263 кв. км територия в Курска област

Макар и по-бавно настъплението на украинските сили продължава

Русия твърди, че Украйна е изпратила хиляди войници заедно с диверсионни единици, рояци дронове, тежка артилерия, десетки танкове и тежко западно въоръжение, което тя се зарече да отблъсне от руска територия.

Оттогава съседните руски области са в готовност за възможни нови атаки.

Белгородският областен управител заяви, че властите предприемат мерки за презаселване на жители на група села близо до границата и изплащане на компенсации.

"Ситуацията при нас продължава да е трудна", докладва той и съобщи за обстрели и атаки с дронове срещу три населени места в областта през нощта.

Владимир Путин обещава пари за граничните на Украйна области

Владимир Путин обещава пари за граничните на Украйна области

Губернаторът на Белгородска област затваря още три гранични села