На трите гранични на Украйна области Кремъл обещава пари. Проведено е заседание на правителството с участието на тримата губернатори - на Курска, Белгородска и Брянска области - на което заседание руският президент е поръчал федералните власти да направят разчет за подсилване на охраната, така и за компенсиране на щетите. В публикуваното от държавната ТАСС информация всичко е в бъдеще време, включително и сроковете, в които държавните чиновници трябва да предоставят разчетите и докладите за работата си - 15 септември и 15 ноември съответно.

Също така в информация не става въпрос за никакви конкретни суми, които ще се пренасочат към трите гранични област. От 6 август, когато започна украинската офанзива, федералните власти не контролират напълно територията на Курска област, а останалите две области се намират в съвсем "гранична ситуация" заради чест обстрел и рейдове. От взетите решения не може да се прави никакъв извод за намеренията на Кремъл и има ли план да възвърне контрола си над цялата територия на Руската федерация. 

Това е четвъртото изявление на руския президент от началото на операцията на Украйна на територията на Руската федерация - в първото нарече атаката на украинските въоръжени сили "мащабна провокация", във второто - обеща по 10 хиляди рубли (207 лв) на хора, принудени да напуснат домовете си, а в третото - обвини Украйна, че е атакувала АЕЦ Куркс. Държавната агенция ТАСС не посочва в какъв формат е била днешното заседание, както и не разпространи видео от нея, каквата е практиката. 

"Правителството на Руската федерация и изпълнителните органи на Белгородска, Брянска и Курска области ще обезпечат със средства от федералния бюджет работата на териториална отбрана на трите областите Белгород, Брянск и Курск, въз основа на броя на такива единици, включително финансиране за парични плащания на лица, включени в тези части, като се вземат предвид функциите, които изпълняват, и оборудване за такива единици", се казва в документа.

Освен това президентът е дал инструкция да се осигурят междубюджетни трансфери от федералния бюджет към бюджетите на областите за компенсиране на щети, причинени на промишлени и селскостопански предприятия, включително тези, които са малки и средни предприятия. Държавната агенция ТАСС изрично обяснява, че става въпрос за пострадали предприятия не само в хода на контратерористичната операция, но и заради обстрела на украинската армия и от терористични актове.

Президентът също така е възложил да се разгледа и изготви процедура за компенсиране на разходите за заплащане на служители на предприятия, които са преустановили дейността си. На кабинета на министрите е било възложено да определи специален режим за извършване на планирани и извънпланови контрол дейности на териториите, където се провежда антитерористичната операция.

След срещата Путин също е възложил да се разгледа допълнителната нужда на Белгородска, Брянска и Курска области от специален транспорт и при необходимост да се организира предоставянето му. Премиерът Михаил Мишустин и ръководителите на граничните райони - Вячеслав Гладков, Александър Богомаз и Алексей Смирнов - са назначени за отговорни за решаването на всички тези въпроси.

Доклади за извършеното трябва да бъдат предоставени до 15 септември - дата, която прехвърля със седмица месец на украинска окупация.

Междувременно губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков обяви затварянето на още три гранични села, тъй като "ситуацията все още не се развива към по-добро в няколко населени места и има тенденция да се влошава". Той е инструктирал оперативния щаб на следващото заседание да вземе решение за пълното затваряне на селищата Дроновка и Пороз, Грайворонския район, и Стари Хутор, Валуйски район.

Путин вече не може да спаси Русия

Путин вече не може да спаси Русия

Въпросът е готов ли е Путин да заличи части от Курск, за да си върне територията? Залагайки бъдещето си на карта