Руският президент Владимир Путин проведе среща с високопоставени служители относно ситуацията в руските региони, граничещи с Украйна, след като украинските войски започнаха изненадващо нахлуване в Курска област на 6 август, предава Ройтерс.

Светкавичното нахлуване на Украйна в Курска област е най-голямото в Русия от страна на чужда сила от Втората световна война насам. Хиляди украински войници пробиха западната граница на Русия, очевидно хващайки Москва неподготвена.

Оттогава бушуват ожесточени боеве, докато руските войски се борят да прогонят украинските войници, които се стремят да консолидират и разширят територията, която контролират.

"Събрах Ви, за да обсъдим ситуацията, която се развива в момента в граничните райони на Русия", каза Путин при откриването на срещата.

Путин  обвини Украйна, че се опитала да атакува руската атомна електроцентрала Курск в нападение през нощта и каза, че Москва е информирала Международната агенция за атома енергия (МААЕ) на ООН за ядрената безопасност в централата.

Смирнов от своя страна каза на Путин, че ситуацията в централата, която разполага с четири съветски реактора РБМК-1000 с графитен модератор, е "стабилна".

"Противникът се опита да нанесе удар по атомната електроцентрала през нощта днес", каза Путин на среща на висши служители за ситуацията в руските гранични райони.

"Международната агенция за атомна енергия е информирана, те обещават сами да дойдат и да изпратят специалисти, които да оценят ситуацията", каза Путин.

Той не предостави повече подробности за инцидента, нито предостави документални доказателства в подкрепа на твърдението си. Няма незабавен коментар от Украйна и Ройтерс не успя да потвърди независимо атаката.

Първият вицепремиер Денис Мантуров каза, че Русия оценява щетите върху селското стопанство и индустрията в граничните райони.

Изпълняващият длъжността губернатор на Курска област Алексей Смирнов каза, че 133 190 души са напуснали или са били евакуирани от неговия регион. Путин попита Смирнов дали сътрудничеството с правоприлагащите и военните служби работи. Смирнов каза, че това е така.

Губернаторът на Брянска област Александър Богомаз каза на Путин, че граничните сили са отбили опит на украински диверсионно-разузнавателен екип да навлезе в региона.

Русия разследва репортер на CNN за дейността му в Курска област

Русия разследва репортер на CNN за дейността му в Курска област

ФСБ посочи журналиста като Ник Пейтън Уолш, главен кореспондент по международна сигурност на CNN.

През изминалото денонощие няма съществени промени на фронтовата линия в Курска област. Страните продължиха да събират резерви, да прегрупират и укрепват позициите си, обобщава Би Би Си.

Руските телеграм канали пишат за продължаващи атаки на украинските въоръжени сили по фланговете близо до районния център Коренево - има съобщения за опити на украински части да пробият руската отбрана от югозапад близо до село Комаровка и от изток и североизток близо до селото на Олговка.

Позицията на руската групировка, защитаваща граничната зона южно от река Сейм, става все по-трудна. След като и трите моста през реката бяха прекъснати, руските части на левия бряг се оказаха изолирани и опитите за установяване на понтонни преходи се провалиха.

Засега украинската армия не води активни настъпателни действия в този район, но ако сухопътна операция започне от границата или от изток, където украинските въоръжени сили уверено държат позиции, въпросът за снабдяването на изолирани руски части може да стане особено остър .

Продължават боевете на изток от Суджа. Съдейки по докладите на руските военни за атаки по линията на селата Русская Конопелка - Уланок - Борки - Спальное, тези населени места остават под контрола на украинските въоръжени сили.

В Курск властите започнаха да монтират стоманобетонни укрития по примера на Белгород. Според изпълняващия длъжността губернатор на региона Алексей Смирнов общо 60 такива конструкции ще бъдат поставени на многолюдни места в града. Стоманобетонни модули се планира да бъдат инсталирани и в Курчатов, където се намира Курската атомна електроцентрала, и в град Железногорск в северната част на региона.

Владимир Путин демонстративно целуна Корана

Владимир Путин демонстративно целуна Корана

Кремъл активно се опитва да накара руското общество да омаловажава нахлуването на украинците в Курск