Изглежда, че Кремъл е започнал кампания, целяща да оправдае това, че все така дава приоритет на Източна Украйна пред незабавното изтласкване на украинските сили от Курска област. Източници от руското правителство, близки до администрацията на руския президент, заявиха пред руския независим вестник Meduza, че Кремъл активно се опитва да накара руското общество да омаловажава значението на нахлуването.

Източниците отбелязват, че Кремъл чрез пропаганда ще насърчи руснаците да изчакат руските сили да си върнат тези територии след "неизбежно" украинско поражение в Източна Украйна. Кремъл е решил и да не отменя предстоящите избори за губернатор на Курска област, насрочени за септември, за да минимизира паника в региона.

Руската централна избирателна комисия реши да отложи местните избори в седемте района на Курска област, които са засегнати от украинското нахлуване, поради рискове за сигурността. Кремъл обаче може да е решил да запази губернаторските избори, както е планирано, за да замени временната Курска област Губернатор Алексей Смирнов, който ръководи голяма част от местния руски отговор на нахлуването.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

И Русия, и Украйна твърдят за напредък в Курска област

И Русия, и Украйна твърдят за напредък в Курска област

Путин сравни Беслан с Украйна при първото си посещение в училището след атаката

Meduza съобщи, че всички интервюирани служители са изразили увереност, че битките в Курска област ще продължат с месеци, което показва, че Кремъл може да не бърза да отблъсне украинските сили от региона и вместо това ще продължи да дава приоритет на своите настъпателни операции в Източна Украйна. Украински източник от военно-политическото ръководство, напротив, каза пред украинския новинарски канал РБК-Украйна, че Путин е възложил на руските сили да отблъснат украинските сили от Курска област до 1 октомври, без да преразпределят сили от ключовите зони на фронта - а именно от Покровск и посоки Торецк.

ISW по-рано оцени, че руският президент Владимир Путин и руското военно командване вероятно разглеждат като стратегически императив спечелването войната на изтощение срещу Украйна и продължават да дават приоритет на руските настъпателни операции в Източна Украйна.

Посоченият от Путин краен срок предполага дълго време за оспорване на териториалната цялост на Русия, като се има предвид, че операцията започна на 6 август. Такава продължителна окупация на руска територия противоречи на дългогодишните твърдения на Кремъл, че Русия е във война, която има за цел да защити руския суверенитет и териториална цялост.

Русия съобщи за 31 жертви на украинското настъпление в Курска област

Русия съобщи за 31 жертви на украинското настъпление в Курска област

Тази информация касае цивилните жертви

Изглежда, че Путин изисква Русия да победи нахлуването на Украйна в Курска област, без да жертва стабилността на режима си, да деприоритизира офанзивата в Източна Украйна или да уволнява своите некомпетентни, но лоялни лейтенанти. За резултатите от подобна стратегия е твърде рано за прогнози. Източниците на Meduza отбелязват също, че Кремъл също е обмислял необходимостта от нова мобилизационна вълна, но руският кабинет на министрите и свързаните с Кремъл бизнесмени веднага са се противопоставили поради продължаващия недостиг на работна ръка в Русия. Въпреки че не е ясно дали Кремъл изобщо е обмислил този аргумент.

Източници на Meduza прецениха, че е много по-вероятно Кремъл да удвои използването на наборници в Курска област, което, ако е вярно, би означавало още един пример за това, че Путин отправя нереалистични изисквания към руското военно командване, без да предостави на командването подходяща работна ръка и ресурси за постигане на целите. ISW многократно е оценявал, че Путин е пренебрегнал необходимостта от обявяване на обща мобилизация поради загриженост за стабилността на своя режим в много случаи и неотдавнашното му решение да обяви антитерористична операция в Курска област (за разлика от до обявяване на война или мобилизация) може да означава, че той не е готов да отговори на нахлуването с мобилизация в този момент.

Bloomberg: Русия може да обяви нова мобилизация преди края на 2024 г.

Bloomberg: Русия може да обяви нова мобилизация преди края на 2024 г.

Според изданието, Руската армия не разполага с достатъчно войници, за да компенсира загубите на фронта

Източници на Meduza отбелязват също, че в момента в Кремъл няма слухове за отстраняването на началника на руския генерален щаб армейски генерал Валерий Герасимов поради продължаващото му участие в руската офанзива в Донбас или продължаващата криза в Курска област. Източниците отбелязват, че може да се наложи Кремъл да назначи изкупителна жертва за нахлуването в бъдеще, но в момента не обмисля поставянето на Герасимов на тази позиция.

ISW не може независимо да провери тези твърдения, но те изглеждат в съответствие с оценките на ISW относно приоритизирането на Кремъл на офанзивата в Източна Украйна и на Путин, неспособността за динамично коригиране на целите и неговото отвращение към поемането на рискове.

Докладваният подход на Кремъл към промените в командването изглежда е в съответствие с наблюдавания модел на Путин да задържа промени в командването, докато то вече не е активно изправен пред криза.

Украинските сили продължиха настъпателните операции в издаването на Курска област на 21 август и постигнаха допълнителен незначителен напредък. Украинските сили за специални операции публикуваха кадри на 21 август, показващи украински удари по няколко моста по поречието на река Сейм в Глушковски район, западно от сегашната украинска издатина в Курска област.

Украинските сили за специални операции предполагат, че украинските сили може да са използвали HIMARS при някои от ударите срещу понтонни мостове, докато блогъри спекулират, че украинските сили са използвали изстрелвани от въздуха плъзгащи се бомби с малък диаметър.

Путин за първи път в Чечня от 2011 г.

Путин за първи път в Чечня от 2011 г.

След визитата си в Северна Осетия

Руският президент Владимир Путин посети Република Чечня за първи път от 13 години на 20 август, вероятно в опит да измести вътрешния фокус от украинското нахлуване в Курска област и нормалното положение и стабилност. Путин се срещна с ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров в Грозни, Чечня, и похвали Кадиров за неговите програми за социално-икономическо развитие.

Кадиров твърди, че Чечения е изпратила 47 000 военни в Украйна от началото на войната, включително 19 000 доброволци, които са се обучавали в университета Спецназ в Гудермес, Чечня. Кадиров също така твърди, че Чечня има "няколко десетки хиляди" обучени и оборудвани военни. Путин посети университета Спецназ, който обучава военни кадри от цяла Русия, и разговаря с група военни командири, инструктори и доброволци. Путин заяви, че всички руснаци - независимо от тяхната етническа или религиозна принадлежност - са обединени от своя морал, етика, любов към отечеството, уважение към старейшините, уважение към историята на Русия и вяра в бъдещето на Русия.

Путин също така демонстративно целуна Корана, за да демонстрира предполагаемото си уважение към ислямската вяра и народа на Чечня. Той последователно се опитва да представи Русия като хармонична мултиетническа и мултирелигиозна страна, въпреки нарастващата ксенофобия срещу мигрантите и етническите и религиозни малцинства. Допълнително подчерта предполагаемия героизъм на руските войници, защото са се изложили на риск, за да защитят Русия, като се бият в Украйна.

Последните оценки на разузнаването на САЩ подчертават усилията на Украйна срещу предимствата на руската сила и материални средства, както и продължаващата зависимост от западната военна помощ. Службата на генералния инспектор на Министерството на отбраната на САЩ публикува поредица от оценки на Агенцията за разузнаване на отбраната в тримесечния преглед на Министерството на отбраната на военната помощ на САЩ за Украйна на 15 август.

ISW: Руските националисти вече подкрепят изцяло пропагандата на Кремъл

ISW: Руските националисти вече подкрепят изцяло пропагандата на Кремъл

Балансът на силите се променя в полза на Украйна