Руският президент Владимир Путин пристигна във вторник в Чечня и се срещна с нейния лидер и негов известен съюзник Рамзан Кадиров при първото си посещение в региона на Северен Кавказ от 2011 г., съобщава АФП. 

През май Путин обяви, че планира да посети Чечня по покана на Кадиров, като каза: "Ще направя всичко възможно това пътуване да се осъществи".

Кадиров написа в Telegram, че ще има "напълнена програма" от събития.

"Въпреки тежкия работен ден Владимир Владимирович е пълен с енергия и е готов да посети няколко места в Чечня", пише той.

Владимир Путин отиде до Беслан за първи път

Владимир Путин отиде до Беслан за първи път

Това се случва дни преди майките да отбележат 20 г. от трагедията

Припомняме, че по-рано във вторник Путин посети други региони на Северен Кавказ, включително Кабардино-Балкария и Северна Осетия.

Путин посети училище №1 в Беслан, където в първите дни на септември месец 2004 година бе извършено терористичното нападение, отнело живота на 334 души.

Това бе първото му посещение в Северна Осетия и по-точно там, за където официалните руски власти все още не са дали отговор на много въпроси. Руските медии изтъкват визитата на държавния глава, а известната пропагандистка Маргарита Симонян го отбеляза и с пост, в който пита "Шефът коленичи пред "Дървото на скръбта" в Беслан. Как се справя всеки нормален човек, когато е там?"

В момента училището, което остава затворено, представлява мемориален комплекс, като спортната зала стои непокътната, а на стените са залепени снимките на загиналите. Всеки септември месец тук се провеждат възпоменателни мероприятия, но и до този момент Путин не е посещавал мястото.

Останалите помещения и сгради на училището и до този момент са недостъпни за посещения.