Изборите за губернатор на Курска област, насрочени за 6-8 септември, ще започнат предсрочно на 28 август. Решението беше обявено от регионалната избирателна комисия, съобщава Би Би Си.

Решението е взето "за да се гарантира безопасността, защитата на живота и здравето на гражданите на Руската федерация", следва от официалното изявление на избирателната комисия.

Мащабното настъпление на украинските въоръжени сили в Курска област започна на 6 август. Три дни по-късно в региона бе обявен режим на антитерористична операция.

Гласуването "ще се проведе в изключително сложна обстановка", пише изпълняващият длъжността губернатор Алексей Смирнов. Той е регистриран като кандидат за губернатор от "Единна Русия".

Неговият предшественик Роман Старовойт подаде оставка предсрочно през май 2024 г. поради назначаването му за министър на транспорта в правителството на Руската федерация.

От началото на нахлуването на украинските въоръжени сили в Курска област са евакуирани над 121 хиляди души от девет района на региона, съобщи Министерството на извънредните ситуации. Общо 180 хиляди жители на региона подлежат на евакуация.

Зеленски: Украинските сили контролират 1 250 кв. км. в Курска област

Зеленски: Украинските сили контролират 1 250 кв. км. в Курска област

Новини от фронта