Руската армия не разполага с достатъчно войници, за да компенсира загубите на фронтовите линии в Украйна, които достигнаха най-високото си ниво от началото на руската инвазия през февруари 2022 г., пише Bloomberg  позовавайки се на три анонимни източника, близки до Кремъл и руското министерство на отбраната.

Според човек, запознат със ситуацията, регионалните служители средно оставят над една трета от квотите за набор незапълнени, дори въпреки увеличените плащания на наборниците.

Неспособността на руската армия да отрази настъплението на украинските сили в района на Курск и да овладее границата показа липсата на отбранителни резерви в Русия.

Според един от източниците на агенцията всичко това може да принуди руските власти да извършат нова мобилизация, която може да бъде представена като "ротация", за да се даде почивка на военните на фронтовата линия.

Белоусов иска победа в Украйна с минмални човешки жертви

Белоусов иска победа в Украйна с минмални човешки жертви

Той иззключи нова мобилизация

Друг източник на Bloomberg казва, че заповедта за нова мобилизация може да бъде дадена още в края на 2024 г.

На 21 септември 2022 г. президентът Путин обяви частична мобилизация в Русия, която засегна 300 хиляди души. В края на октомври Путин заяви, че мобилизацията е приключила, но не подписа съответния указ за прекратяването й.

Песков: Няма да има нова мобилизация в Русия

Песков: Няма да има нова мобилизация в Русия

190 000 руснаци са станали професионални войници от началото на 2024 г.