Руската служба за сигурност ФСБ съобщи в четвъртък, че е образувала наказателно дело срещу журналист, работещ за CNN, който според тях е пресякъл незаконно руската граница, за да заснеме репортаж в Курска област след украинското нахлуване, предава "Ройтерс".

ФСБ посочи журналиста като Ник Пейтън Уолш, британски гражданин, който работи като главен кореспондент по международна сигурност на CNN.

В него се казва, че ФСБ също е образувала подобни дела срещу двама украински журналисти.

CNN, която на 16 август излъчи репортаж от Суджа, руски граничен град, който в момента е под контрола на Киев, не отговори на искане за коментар.

В предаването на CNN журналисти пътуват с украински военен конвой от Украйна до Суджа, където се натъкват на почти изоставен град с няколко десетки останали възрастни жители.

ФСБ заяви в изявление, че Москва скоро ще издаде международна заповед за арест във връзка със случаите на тримата журналисти. Максималното наказание за всеки, признат за виновен за незаконно преминаване на границата, е пет години затвор, се казва в съобщението.

Русия привика високопоставен американски дипломат в Москва по-рано тази седмица, за да протестира срещу това, което нарече "провокативни действия" на американски журналисти.

Светкавичното нахлуване на Украйна в Курск, най-голямото в Русия от чужда сила от Втората световна война насам, започна на 6 август, когато хиляди украински войници пресякоха западната граница на Русия.

Русия, която все още се опитва да изгони украинските сили от Курск, каза в четвъртък, че нейните войски са отбили опит на украински сили да пробият нейната граница в Брянск, различен регион.

Увеличава се броят на пострадалите пожарникари в Пролетарск

Увеличава се броят на пострадалите пожарникари в Пролетарск

Петролното депо продължава да гори пети ден