Руското министерство на отбраната съобщи в четвъртък, че неговите сили са ударили военен влак на жп гара Чаплино в Днепропетровска област на Украйна, предава Ройтерс.

Киев твърди, че 25 цивилни са загинали при руския удар в сряда, който според украинските власти е бил насочен срещу жилищни райони. Русия обичайно отрича да е атакувала цивилни в т. нар. от нея "специална военна операция" в Украйна.

Според заместник-началника на президентската канцелария Кирилo Тимошенко жертви на руския обстрел са станали 11-годишно момче, загинало под развалините на къща, и друго шестгодишно дете, изгоряло до смърт в кола край ж.п. гарата.

Както беше изяснено по-късно от Главната прокуратура на Украйна, в резултат на обстрела на селото и жп гарата са ранени пет деца.

Ройтерс не може да провери на този етап докладите от бойното поле.

Висшият представител на ООН в Украйна каза в четвъртък, че е шокирана от военните удари, които убиха деца и други цивилни в Чаплино в Централна Украйна в сряда, и призова всички страни да се придържат към международното право.

"Наистина съм шокирана от ударите, които вчера убиха и раниха цивилни близо до железопътната гара в Чаплино, в Централна Украйна. Деца бяха убити при тази атака и те умряха на места, където очакваха да бъдат в безопасност, в домовете си или пътувайки с техните семейства", каза в изявление хуманитарният координатор на ООН за Украйна Денис Браун.

В ежедневния си брифинг в четвъртък руското министерство на отбраната каза, че ракета "Искандер" е ударила военен влак в Чаплино, който е трябвало да достави оръжие на фронтовата линия в района на Източен Донбас.

Москва също така каза, че е унищожила осем украински изтребителя при удари срещу въздушни бази в Полтавска и Днепропетровска области . Това ако бъде потвърдено ще бъде една от най-тежките загуби за военновъздушните сили на Украйна през последните седмици.

Financial Times: Путин няма да се успокои, докато не превземе Донецка област

Financial Times: Путин няма да се успокои, докато не превземе Донецка област

Ситуацията на фронта е патова