Русия призова за "сдържаност" във връзка със ситуацията в Северна Корея, предупреждавайки срещу всякакви "провокативни стъпки", след като Вашингтон обяви, че преценява военни опции в отговор на оръжейните програми на комунистическата държава, съобщава "Франс прес".

"Москва наблюдава с голяма загриженост ескалацията на напрежението на Корейския полуостров", изтъкна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти, добавяйки: "Ние призоваваме за сдържаност от всички страни и предупреждаваме страните да не предприемат действия, които биха могли да се състоят от провокативни стъпки."

Северна Корея се "зъби" военно на САЩ и Тръмп

Северна Корея се "зъби" военно на САЩ и Тръмп

Тръмп всявал смут

През последните дни се засилиха спекулациите, че Пхенян се подготвя да тества атомна бомба или ракета, след като отбелязва важна годишнина в събота, което накара американският президент Доналд Тръмп да обещае, че ще се погрижи по въпроса.

Тръмп изпрати група бойни кораби, начело със самолетоносача "Карл Винсън", към Корейския полуостров, за да подчертае намеренията си, в един от поредицата сигнали за готовността му да разклати външнополитическата стратегия на САЩ.

От своя страна посланикът на Русия в Северна Корея Александър Мацегора коментира, че не изключва възможността за изпитание или изстрелване в близко бъдеще, изразявайки загриженост, че Тръмп може да вземе съдбоносно решение, без да разполага с никакви експерти по Северна Корея в екипа си.

"Ако г-н Тръмп би се вслушал в руски експерт по Северна Корея с 40-годишен опит, бих го посъветвал да не го прави", подчертал той във връзка с потенциален удар от страна на САЩ.

"В момента всички ние трябва да спрем на ръба на бездната и да не предприемаме тази съдбоносна крачка", предупредил руският посланик в Северна Корея.