Северна Корея няма да стои безучастно след заплахата на САЩ с превантивен удар. Това обяви заместник-министър на външните работи на Северна Корея в интервю за "Асошиейтед прес".

Висшият севернокорейски дипломат отбелязал, че ситуацията на Корейския полуостров сега била в омагьосан кръг, добавяйки, че американският президент Доналд Тръмп всявал смут с агресивни публикации в "Туитър" и с все по-мащабните военни учения в региона.

Тръмп решен да се справи с КНДР и без помощта на Китай

Тръмп решен да се справи с КНДР и без помощта на Китай

Не счита НАТО за отживелица

Той настоял Вашингтон да прекрати военните си провокации срещу Пхенян.

Дипломатът коментирал и написаното от Тръмп в "Туитър", че "Северна Корея си търси белята".
"Не ние, а САЩ и Тръмп създават белята", посочил той, добавяйки, че Северна Корея била готова за война, ако САЩ изберат това.

Тръмп с ултиматум към Китай за Северна Корея

Тръмп с ултиматум към Китай за Северна Корея

Или разрешават проблема с Пхенян, или няма добро търговско споразумение

"Сега ние сравняваме политиката на Тръмп срещу Северна Корея с тази на предишните администрации и стигаме до извода, че тя става по-злобна и по-агресивна. Каквото и да казват американските политици, ако техните думи имат за цел свалянето на системата и правителството на Северна Корея, ние категорично ще ги отхвърлим", подчертал севернокорейският дипломат.

Относно перспективите за война, той изтъкнал, че ако САЩ започнат безразсъдни военни маневри, Пхенян щял да удари превантивно.