Четиристранната среща в столицата на Русия Москва за Сирия ще се проведе в сряда. В нея ще участват представители на Турция, Русия, Иран и режима на сирийския президент Башар Асад. Това съобщи във вторник турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от Анадолската агенция.

"Заминавам за Москва. Ще проведем срещата на външните министри на Турция, Русия, Иран и Сирия в Москва", заяви Чавушоглу по време на събитие в южната провинция Анталия. Нашата цел е да постигнем постоянна стабилност и мир в Сирия, да си сътрудничим в борбата срещу терористичната организация ПКК, която иска да раздели Сирия и ни заплашва оттам, и да гарантираме, че сирийците в Турция ще се върнат по домовете си доброволно и безопасен начин. Надявам се утрешната ни среща да бъде полезна", добави Чавушоглу.

Припомняме, че миналия декември министрите на отбраната и шефовете на разузнаването на Турция, Русия и сирийския режим се срещнаха в Москва и се споразумяха да продължат тристранните срещи, за да гарантират стабилността в Сирия и региона.

Арабската лига приема обратно Сирия

Арабската лига приема обратно Сирия

Страната беше изключена от организацията преди повече от десетилетие

Иран също беше включен в преговорите, като Турция преди това каза, че ще бъде доволна, ако участва.

Сирия е затънала в ожесточена гражданска война от началото на 2011 г.

На 7 май, министрите на външните работи на Арабската лига решиха да приемат обратно Сирия. Това се случва повече от десетилетие, след като страната беше изключена от организацията.

Решението беше взето в резултат на регионалния натиск за нормализиране на отношенията със сирийския президент Башар Асад.

Сирия и Иран ще са стратегически партньори

Сирия и Иран ще са стратегически партньори

Техеран и Дамаск ще си сътрудничат в петрола, авиацията, енергетиката, технологиите и комуникациите