Русия работи по защитни мерки, за да се подготви за възможни нови санкции от страна на САЩ и други страни. Това обявиха от Кремъл, цитирани от "Ройтерс".

Американският президент Доналд Тръмп одобри закон за налагането на нови санкции срещу Русия през август, изготвен от Конгреса на САЩ.

Санкциите на САЩ и ЕС, наложени заради анексирането на Крим от Русия през 2014 г., и подкрепата ѝ за проруските сепаратисти в Източна Украйна, остават в сила. Но твърденията на САЩ, че Москва се е намесила в американските президентски избори през миналата година, нещо, което Русия отрича, предизвикаха призиви за налагането на още санкции.

Днес Кремъл беше помолен да коментира информациите в медиите, че руската държавна банка за развитие VEB е планирала да прехвърли банката си Globex на държавата и за спекулациите, че банката след това ще бъде използвана за обслужване на военнопромишления комплекс, за да се опита да предпази Русия от новите санкции.

"Работим и взимаме мерки, насочени към защита на нашите интереси в контекста на възможни нови ограничителни действия и санкции от страна на различни страни, които продължаваме да смятаме за незаконни", изтъкна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по време на конферентен разговор с журналисти.

Песков не споменал банката Globex.

"Вероятно няма точно сега да направим публични или да разкрием всички тези мерки, насочени към това да се предпазим от различни рискове", изтъкна Песков.