Русия ръководи „правителство в сянка” в контролираната от проруските сепаратисти Източна Украйна, което е под прекия контрол на секретната служба ФСБ. Това съобщава германският ежедневник "Билд", позовавайки се на инструкции от официална руска комисия.

В съобщението се посочва, че основните административни функции в градовете Донецк и Луганск се управляват от шест работни групи в пет руски министерства.

Длъжностните лица, които управляват различни области, включително данъчно право, транспортна инфраструктура и създаването на електроенергиен пазар, работят под покровителството на ФСБ и отговарят пред руския вицепремиер Дмитрий Козак, който е близък съюзник на президента Владимир Путин, според писмените нареждания и инструкции, цитирани от "Билд".  

"Прави впечатление, че никакви членове на самообявилите се народни републики в Източна Украйна не присъстват в комисията”, посочва германското издание.  

„Те са просто информирани относно нейните заключения и тяхното политическо реализиране”, допълва „Билд”.

Инструкциите водят началото си от среща през октомври 2015 г. на т. нар. Междуведомствена комисия за предоставянето на хуманитарна помощ за засегнатите Донецки и Лугански региони.  

„Билд” цитира неназован агент на тайните служби да казва, че работата на комисията позволявала сепаратистките региони да функционират като руска „сателитна държава”.  

Източна Украйна е обхваната в продължение на почти две години от война между правителствените сили и проруските сепаратисти.

Русия многократно е отричала твърденията, че има активни сили в зоната на военни действия или че упражнява пряко влияние върху териториите, твърдейки, че само предоставя хуманитарна помощ там.

При сраженията загинаха близо 9 200 души от април 2014 г. насам и вдигнаха тревогата в цяла Източна Европа за това, което разглеждат като агресивна външна политика на Путин.

Киев изрази опасения, че Русия, която анексира Крим през 2014 г., може да се опита да наруши спокойствието на страната допълнително чрез оказване на влияние върху Донецк и Луганск в рамките на обединена Украйна.