Руският военен кораб "Иван Хурс" е бил нападнат от безпилотни лодки западно производство и контролирани от Starlink, съобщи РИА "Новости" в събота.

Разузнавателният кораб е бил ударен в сряда на около 140 км североизточно от пролива Босфор, но за първи път контролирана от Кремъл агенция потвърждава за атаката.

Запознат източник уточни пред РИА "Новости", че лодките "са били пуснати от военноморския оперативен център, открит с участието на САЩ в Очаково още през 2018 г.

Те са били управлявани с помощта на вградени сателитни интернет модули Starlink, получени от Киев от САЩ".

Източникът твърди, че това показва, че Украйна е получила "недекларирана партида нови морски безпилотни средства западно производство".

Според него тези "морски дронове" най-вероятно са били произведени в Обединеното кралство поради "богатия му опит в създаването и бойното използване на такива системи".

Украински медии твърдят, че все пак дронове са повредили руския кораб "Иван Хурс"

Украински медии твърдят, че все пак дронове са повредили руския кораб "Иван Хурс"

Руското МО заяви, че са отблъснали атаката

В изявление на руските военни се казваше, че корабът е бил нападнат от три безпилотни лодки на 140 км североизточно от пролива Босфор в ранните часове на 24 май. Според руското министерство на отбраната всички лодки са били унищожени, а руският кораб не е пострадал. Министерството дори публикува видео, за което твърди, че е записано от самия сблъсък.