Украинските медии съобщават, позовавайки се на свои източници, че руският разузнавателен кораб "Иван Хурс" е бил повреден в резултат на атака на дронове в Черно море.

Не всички агенции, например Униан, посочват директно, че дроновете са били украински.

Вчера руското министерство на отбраната обвини Украйна, че е нападнала кораба от състава на Черноморския й флот. В изявление на руските военни се казваше, че корабът е бил нападнат от три безпилотни лодки на 140 км североизточно от пролива Босфор в ранните часове на 24 май. Според руското министерство на отбраната всички лодки са били унищожени, а руският кораб не е пострадал. Министерството дори публикува видео, за което твърди, че е записано от самия сблъсък.

В четвъртък обаче главният редактор на портала "Обозревател" Орест Сохар публикува видео в канала си в Telegram, което, както той твърди, показва момента на контакт между украински безпилотен катер и кораба "Иван Хурс".

По-късно "Украинская правда" потвърди, позовавайки се на свой военен източник, автентичността на видеото и отбеляза, че руският кораб е бил повреден при атаката. "Не е потънал, но е имало удар и са нанесени значителни щети по корпуса и оборудването", каза той.

Вчера руските служби блокираха движението по Кримския мост за известно време, заявявайки, че се провежда учение, а украинските военни предупредиха, че фрегатата "Адмирал Макаров" с 8 ракети тип "Калибър" беше спешно пусната в Черно море.