В Москва на летище "Шереметиево" е инсталиран радарно-оптичен комплекс за откриване и обезвреждане на дронове. Става дума за ПВО системата "ЕНОТ-СД".

Това съобщи руската прокремълска държавна агенция ТАСС. Отбелязва се, че комплексът е инсталиран, за да "осигури високо ниво на полети".

Комплексът "ЕНОТ-СД" е предназначен за автоматично откриване на нисколетящи цели, тяхната проверка и противодействие чрез създаване на препятствия.

"За да се осигури високо ниво на безопасност на полетите, на летище Шереметиево е инсталиран радарно-оптичен комплекс "ЕНОТ-СД". Апаратно-програмният комплекс е предназначен за автоматично откриване на нисколетящи цели (включително безпилотни кораби от малък клас), тяхната проверка с помощта на видеоизображения и последващо противодействие чрез създаване на смущения", отбелязва ТАСС.

"ЕНОТ-СД" ще се използва с помощта на "Лаборатория Касперски" за изкуствен интелект. Благодарение на това системата може да разграничава и класифицира обекти по тип: птица, дрон, самолет, човек или машина.

Характеристиката позволява използването на средства за потискане само на БПЛА, с изключение на въздействието върху самолети, отбелязаха от "Шереметиево". Радарът също така ще може да "идентифицира, наред с други неща, дрон, летящи в режим на радиомълчание, което прави възможно покриването на целия спектър на модела на заплаха".

"Излъчването от радиолокационната станция за откриване и определяне на координатите на движещи се цели няма да има нежелан ефект на смущения върху функционирането на наземната радиотехническа поддръжка на полетите и авиационните телекомуникации, разположени в района на летище Шереметиево", успокояват от московското летище.

Пожарът на летище Шереметиево може да е заради неизключена част от оборудването

Пожарът на летище Шереметиево може да е заради неизключена част от оборудването

Останали са без автоматика, смята бивш заслужил пилот

Системите за ПВО отбрана не засягат работата на самолетите или друго оборудване на летището.